Hög tid att satsa på landets vägar

År efter år har resurserna som går till vägunderhåll inte täckt behoven. Det skulle krävas två miljarder extra per år bara för att stoppa fortsatt förfall, enligt debattinlägget.

Anders Josephsson och Tina Thorsell skriver ett debattinlägg om skicket på landets vägar.

Anders Josephsson och Tina Thorsell skriver ett debattinlägg om skicket på landets vägar.

Foto: Pressbild

Debatt2023-07-22 07:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är semestertider och många ger sig ut på bilsemester. Genom bilfönstret kan vi konstatera att Sverige är ett fantastiskt vackert land med varierande natur. Men medan vi genom fönstret kan skåda naturens skönhet kan vi i värsta fall genom bilens stötdämpare uppleva hur dåligt skicket är på våra vägar. 

För Sveriges vägar är dåliga. Transportföretagen har tre år i följd följt tillståndsutvecklingen av våra statliga vägar. Resultaten är nedslående. Mer än var tionde statlig väg är i mycket dåligt skick, överstiger Trafikverkets egen underhållsstandard. Läs: behöver åtgärdas för att fortsätta vara i farbart skick.

I Jämtlands län är mer än var femte statlig väg, 22,1 procent, i mycket dåligt skick. Med det är de sämst i Sverige. Men boende i Västernorrlands län har inte så mycket att yvas över, nästan var femte väg, 19,8 procent, är i mycket dåligt skick. Lämnar du länsgränsen och kör in i Gävleborgs län kommer du inte att glädjas över att vägarna blev så värst mycket bättre. I Gävleborgs län är 19,5 procent av de statliga vägarna i mycket dåligt skick. Ska du bila i Sveriges nordligaste län, Norrbotten, blir det också en del skumpa på vägarna, 16,6 procent av vägarna är i mycket dåligt skick. Grannarna i Västerbotten är inte så glada de heller, 15,5 procent av deras statliga vägar var i mycket dåligt skick 2022. Dalarna ståtar med 15 procent av de statliga vägarna i mycket dåligt skick. Statliga vägar norr om Dalälven har en högre andel vägar i mycket dåligt skick. 

År efter år har resurserna som går till vägunderhåll inte täckt behoven. Det gör att underhållsskulden ökar, den släpar efter. Vi får också ett allt mer polariserat vägnät, klyftan mellan stad och land vidgas ytterligare. Med begränsade resurser tvingas Trafikverket prioriterar vägar viktiga för arbetspendling, vägar viktiga för arbetspendling och vägar i storstadsregionerna. 

Vår analys visar att det skulle krävas två miljarder extra per år bara för att stoppa fortsatt förfall. Men då har vi inte ens börjat amortera på underhållsskulden. Våra vägar har byggts upp av generationer före oss. De är en vital del av Sveriges blodomlopp. Väl fungerande vägar är viktiga för att hela Sverige ska leva, för vår konkurrenskraft och för vår välfärd. Ett väl fungerande vägunderhåll är också centralt i trafiksäkerhetsarbetet. Bra vägar räddar människoliv.

Vi välkomnar att ett av infrastrukturminister Andreas Carlsons första beslut var att öka vägunderhållsanslaget 2023 med en miljard kronor. Men det räcker inte. Det krävs mer, mycket mer. Transportföretagen vill se en långsiktig och finansierad underhållsplan för vägnätet med målet att minimera underhållsskulden till 2040. Och det måste börja senast i samband med nästa års budget!