Januari är här, och för många unga vuxna mellan 18 och 25 år innebär det en ökad risk att få årets första inkassobrev. För efter kostnader för konsumtion under ledigheten kan plånboken vara tom redan i mitten av månaden. Som förälder kan du spela en avgörande roll i att hjälpa din ungdom att undvika ekonomiska bekymmer – genom att prata med dem om kreditköp, inkasso och att hantera skulder i tid.
Många riskerar en tuff ekonomisk start på året. Rivertys statistik visar att januari är den månad då företaget skickar ut inkassobrev till många unga vuxna. Många av dessa skulder är kopplade till konsumtionsköp som kläder och teknik, men även från missade betalningar av mindre fakturor, som till exempel streamingtjänster.
Vårt samhälle behöver kreditgivning, men unga vuxna kan sakna erfarenhet av att hantera sina ekonomiska åtaganden och inser inte alltid konsekvenserna av att inte betala fakturor i tid.
En obetald faktura kan få stora konsekvenser. Ett inkassobrev innebär att indrivningen av skulden lämnats över till ett inkassoföretag. Om skulden sedan inte betalas i den tid som inkassobrevet anger kan ärendet eskalera till Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar som påverkar möjligheten att ta lån, hyra bostad eller teckna abonnemang i framtiden.
För många unga kan det kännas skamfyllt att erkänna för sina föräldrar och andra att man inte har råd att betala en faktura. Det händer också att vissa glömmer eller gömmer undan inkassobrevet. Genom att normalisera samtalet om skulder och inkasso kan föräldrar hjälpa sina ungdomar att undvika att små problem växer sig stora.
Föräldrar behöver inte vara experter på ekonomi för att göra skillnad. Det viktiga är att börja samtalet.
Här är några tips:
- Börja samtalet med att visa att du finns där för att hjälpa, inte döma eller peka finger.
- Förklara hur inkasso fungerar. Många unga vet inte vad ett inkassobrev innebär eller vilka konsekvenser det kan få. Läs på innan på Finansinspektionens webbplats.
- Hjälp din ungdom att sätta upp en enkel budget för inkomster och utgifter, särskilt efter en period med höga kostnader som december.
Påminn om vikten av att öppna alla brev, även de som känns obehagliga, och att ta kontakt med avsändaren om man inte kan betala direkt. - Erbjud dig att hjälpa till om din ungdom inte kan eller vill ta kontakt i sitt skuldärende.
- Hjälp unga till ett sunt ekonomiskt självförtroende
Genom att prata om ekonomi, krediter och inkasso kan föräldrar bidra till att förebygga en ökad skuldproblematik bland unga vuxna.
Att bygga ekonomiskt självförtroende hos unga vuxna är en investering för framtiden, både för individen och för samhället.