Hjälp barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt

Flertalet av kommunerna i Norrbotten saknar idag barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar som en följd av att mottagningarna har koncentrerats till några få orter i länet

Carina Strömbäck (S) skriver ett debattinlägg om bristerna i barn- och ungdomspsykiatrin i Region Norrbotten.

Carina Strömbäck (S) skriver ett debattinlägg om bristerna i barn- och ungdomspsykiatrin i Region Norrbotten.

Foto: Viktor Lundmark

Debatt2021-11-23 09:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många barn och ungdomar i Norrbotten innebär det att man tvingas resa lång väg för att få hjälp, råd och stöd med sin psykiska hälsa. Samtidigt visar återkommande rapporter på att barn och ungdomar, i Sverige och Norrbotten, mår allt sämre. Det rimmar illa och bristen på en jämlik vård är uppenbar.

För ett barn eller ungdom som drabbas av psykisk ohälsa drabbas ofta hela familjen. Det är inte ovanligt att ett barn eller en ungdom som mår riktigt dåligt behöver regelbundna möten på en BUP-mottagning, åtminstone en gång i veckan. 

Konsekvensen blir att barnen tvingas förlita sig på att föräldrarna har ekonomi att klara av resorna, samt att de har en arbetsgivare som ger föräldrarna möjlighet till ledighet. Vilket vi vet att alla inte har.

Att barn och ungdomar år 2021 tvingas vara beroende av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar och möjlighet till ledighet för att få den vård de behöver är inte okej. 

Idag nämns ofta digitala lösningar som ett medel för att underlätta tillgängligheten av vården för våra medborgare i Norrbotten. Däremot är det inte en tillräcklig lösning för barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Kontakterna som man är i behov av är beroende av att man träffas fysiskt, för att kunna få den vård och stöd som man behöver. Det är en sak att samtala med någon om sitt psykiska mående bakom en dator eller mobilskärm och något helt annat att träffa sin behandlare irl – genom fysiska möten. 

Även ur behandlarens perspektiv är det oerhört viktigt att fysiskt möta barnet eller ungdomen. Det är genom det fysiska mötet som man bygger relationer och är en förutsättning för att kunna göra en uppskattad bedömning av hur personen egentligen mår. 

Behandlarna har också behov av att möta föräldrarna för att kunna ge stöd och råd, och för att kunna bilda sig en övergripande bild av personens situation.

Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet bildar majoritet och styr Region Norrbotten under denna mandatperiod. Under de snart fyra år som de tre partierna har haft makten har de inte lyft ett finger för att förbättra vården för barn och ungdomars psykiska hälsa.

Tvärtom har de istället minskat på antalet BUP-mottagningar ute i länet. Tyngdpunkten i deras förda politik har lagts på att centralisera vården och säga upp personal. Åtgärder som motiveras med svepskäl om nödvändiga återkommande om besparingar och att vården har dålig ekonomi. Det är inte värdigt. Barn och ungdomars psykiska hälsa behöver prioriteras. 

Jag saknar en tydlig politisk vilja från dagens styrande partier. Jag saknar visioner om en förbättrad vård för barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Det finns skäl att vara allvarligt oroad för Barn- och ungdomspsykiatrins framtid i Norrbotten med nuvarande styre vid makten.