"Hitta tillbaka till frivilligheten i kyrkan"

Debattsvar till intervjun av domprosten Charlott Rehnman i NSD den 14/9 2021.

Borgerligt alternativ i Svenska kyrkan vill bland annat att man ska satsa än mer på kyrkomusiken i framtiden.

Borgerligt alternativ i Svenska kyrkan vill bland annat att man ska satsa än mer på kyrkomusiken i framtiden.

Foto: Alex Giacomini /Ikon

Debatt2021-09-16 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först och främst vill vi tacka Frida Enberg som så föredömligt intervjuat domprosten Charlott Rehnman.

Domprosten berör mångt och mycket av det som är relevant och av värde i Svenska kyrkan. Vi är glada över att hon betonar vikten att fira gudstjänst, men vi i Borgerligt alternativ vill att Svenska kyrkan ska satsa ännu mer på församlingar och gudstjänstlivet. Strax innan coronapandemin inledde Luleå stift ett projekt som hette ”Gudstjänst att längta till”. Pandemin gjorde det omöjligt att slutföra projektet men namnet lever kvar som en längtan. Gudstjänst är något mycket större och viktigare än att bara ”rivas av”. En levande gudstjänst berör människor på djupet, en levande gudstjänst vill man ha mer av.
Vi i Borgerligt alternativ vill att många fler ska beredas plats i gudstjänsten, vi vill hitta tillbaka till frivilligheten i kyrkan. Gudstjänsten är så mycket mer än den anställda prästen och kantorn, gudstjänsten berör och angår alla.

Domprosten medger också att ”pandemin har slagit hårt mot Svenska kyrkans verksamhet”. Därför menar vi i Borgerligt alternativ att det är ännu mer angeläget att satsa resurser på diakoni för att bryta ensamhet och psykisk ohälsa.
Jesus och lärjungarna var ständigt på vandring, hela tiden mötte de folk, hela tiden mötte de sjuka, både till kropp och själ. Det är vår utmaning idag, att lämna våra lokaler, att gå ut bland människorna, våga dela människornas utsatthet och ensamhet.

I intervjun nämner domprosten också kulturarvet bland annat ”i form av sång och musik” i barnperspektiv. Vi i Borgerligt alternativ vill att Svenska kyrkan ska satsa ytterligare mer i kyrkomusik och ska värna kulturarvet genom öppna kyrkor för alla människor.
Vår nya kyrkohandbok öppnar upp för en mångfald av liturgisk musik men väldigt ofta upptäcker man att man troget håller fast vid det gamla, vid serie A. Vi tycker att lekmännen ska få möjlighet att forma gudstjänsten till något som känns angeläget idag.

Det är genom att vara en gudstjänstfirande församling som svarar på de frågor människorna ställer som vi återigen kan bli relevanta i människornas liv.