Hela Norrbotten vinner på Hybrit

Luleå har goda förutsättningar för en lokalisering av Hybrits anläggning som ska möjliggöra fossilfri tillverkning av stål, det menar gruppledarna för partierna i Luleås kommmunfullmäktige.

Infrastrukturen och närheten till universitetet är två faktorer som gruppledarna i Luleå framhåller inför etableringen av Hybrits demonstrationsanläggning. Här en bild från uppförandet av pilotanläggningen som redan finns i Luleå.

Infrastrukturen och närheten till universitetet är två faktorer som gruppledarna i Luleå framhåller inför etableringen av Hybrits demonstrationsanläggning. Här en bild från uppförandet av pilotanläggningen som redan finns i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Debatt2020-08-27 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatfrågan är en av de största utmaningar som världen står inför. Det handlar till stor del om omställning i ett energisystem där det fossila länge har varit norm. Allt sedan SSAB, LKAB och Vattenfall valde att göra gemensam sak av att gå till botten med orsaken till stålindustrins koldioxidutsläpp har världens ögon riktats mot Sverige. Nu utreds två lokaliseringsalternativ i Norrbotten för den demonstrationsanläggning som i industriell skala ska möjliggöra produktion av fossilfritt stål. Det är en möjlighet för Sverige. Det är en möjlighet för Norrbotten, en nödvändighet för framtiden och utmaningarna som vi möter på vägen är gemensamma.

För Luleå är klimatarbetet avgörande, viket är en del av erbjudandet till Hybrit. Det är också Hybrits erbjudande till oss. Vid sidan av de för Luleå goda lokaliseringsförutsättningarna, vill vi ha tydliga gemensamma mål. Realiseringen av fossilfri stålproduktion är en del i arbetet bakom de högt ställda miljömål som EU ställer i Agenda 2030 och också något som Luleå arbetar dedikerat med. Vi delar Hybrits ambition, ser en nytta i att jobba långsiktigt och välkomnar deras intresse för Luleå.

För oss är det viktigt att matcha Hybrits behov men lika viktigt att de möter vår strävan. Matchningen är god och ligger väl i linje med mer än bara vårt progressiva klimatarbete. I utvecklingsprojektet Malmporten rustas sjövägarna till Luleå för framtidens transportbehov i linje med regeringens ambitioner. Norrbotniabanan ger en smidigare och ökad tillgänglighet på järnväg samtidigt som det stärker oss som arbetsmarknadsregion och nordlig nod. Likaså gynnas utvecklingen av arbetsmarknaden genom infrastrukturprojekt så som tågtrafik mellan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda. LTU, med huvuddelen av sin verksamhet i Luleå, har ett tydligt fokus på att utveckla den kompetens som regionens näringar behöver, både idag och i framtiden. Det skapar utmärkta möjligheter för framtida rekrytering och ett nära samarbete med akademin.

Hybrits etablering innebär att Norrbotten leder en världsledande utveckling av högteknologisk industri. Det är dessutom en industriell utveckling som bidrar till att ta oss ur fossilsamhället. Vi skapar en kunskapsmiljö som flera olika branscher kommer att ha stor nytta av i framtiden. Vi visar att klimatomställning inte handlar om avveckling utan tvärtom om utveckling och skapande av nya kvalificerade jobb och internationellt konkurrenskraftiga företag. Det är en utveckling som hela vår nordliga region kommer att dra nytta av för lång tid framåt.