Många kommunmedborgare trodde på Sjukvårdspartiets löften om att Kirunas sjukvård skulle utvecklas, men så har det inte blivit. Den borgerliga regionledningen, med Sjukvårdspartiet i spetsen, har beslutat att spara 700 miljoner kronor på Norrbottens sjukvård. Neddragningarna fortsätter och Kiruna lär inte vara undantagen, färre vårdplatser, diskussioner om neddragningar på barnmottagningen, fortsatt ansträngd situation på akutmottagningen på grund av brist på sjuksköterskor, mm.
Socialdemokraternas motion, att kommunledningen ska ta initiativ till att bilda en samverkansgrupp för att utveckla sjukvården i Kiruna, antogs i fullmäktige för 1,5 år sedan. Nu måste det bli verkstad av detta. Samla representanter från regionen, sjukhuset i Kiruna samt från kommunen för att bilda denna grupp.
Kiruna kommun har tappat ca 300 invånare sedan Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna fick makten i vår kommun.
Många faktorer har bidragit, neddragningar av personal inom skola och omsorg är en del. Neddragningar inom sjukvården är en annan förklaring, samt bristen på bostäder. Bostadsbristen var dock större, 2015 och 2016 då vi hade en stabil befolkningsutveckling med drygt 23 000 invånare. En tredje förklaring är nog det omfattande bråket om detaljplaner mellan kommunstyrelsens ordförande och LKAB!
LKAB ska investera 10–15 miljarder per år fram till 2045, det innebär att vi har den bästa framförhållningen i hela landet vilket skapar framtidstro!
Kiruna kommuns politiska ledning behöver ta sitt ansvar och skapa förutsättningar för en hållbar positiv befolkningsutveckling. LKAB:s satsning ger positiva signaler till Sverige och omvärlden och i ett kort perspektiv bidrar det kanske till att vända Kirunas befolkningsutveckling.
Samverkansgruppen måste komma på plats för att påbörja utvecklingen av befintlig sjukvård; se på förutsättningar att öppna akutkirurgi och gynekologi och att Kirunas sjukhus får en specialistkompetens i likhet med andra sjukhus i länet. Gruppen bör även ta fram en specifik rekryteringsplan för att få fler sjuksköterskor och läkare till Kiruna. Akutvårdsavdelningen lider brist på sjuksköterskor idag. Ambulansverksamheten i kommunens östra del måste få en långsiktig lösning.
Samverkansgruppen ska vara referensgrupp för det nya sjukhuset. Målet ska vara ett modernt sjukhus med dagens samt ovan nämnda funktioner och dimensioneras utifrån att Kiruna ska vara minst 25 000 kommuninvånare till 2030.
Socialdemokraterna i Kiruna kräver följande förbättringar i sjukvården;
• Att kommunledningen förverkligar tillsättandet av en samverkansgrupp för sjukvården i Kiruna och att gruppen har full insyn i att hela ersättningen från LKAB, för gamla sjukhuset, går till det nya sjukhuset
• Att akutkirurgi och gynekologi ska återinföras
• Att ambulansverksamheten säkras upp, inte minst i kommunens östra del
• Att en rekryteringsplan tas fram för Kirunas sjukhus
• Att nya sjukhuset ska vara dimensionerat för minst 25 000 invånare till 2030
• Att Kirunas sjukhus ska kunna erbjuda ett specialistområde för Norrbottens sjukvård.
Hela ersättningen ska gå till nya sjukhuset
En trygg och bra sjukvård är en av de viktigaste förutsättningarna för att Kiruna kommun ska växa i befolkning. Dessutom måste Kirunaborna få en försäkran av Region Norrbotten att hela ersättningen, som LKAB ger till regionen för det gamla sjukhuset, går till Kirunas nya sjukhus!
Hela ersättningen från LKAB ska gå till det nya sjukhuset kräver debattörerna från (S).
Foto: Sara Skovdahl
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.