Har Bodens kommun koll på barnäktenskapsfallen?

Redan 2018 efterlyste vi via en motion ”Verksamma riktlinjer för att bekämpa barnäktenskap”, skriver Rigmor Åström

Lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes 2019 till att barnäktenskap som ingåtts i andra länder inte godkänns i Sverige. Ändå tvingas flickor i Sverige fortfarande att gifta sig.

Lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes 2019 till att barnäktenskap som ingåtts i andra länder inte godkänns i Sverige. Ändå tvingas flickor i Sverige fortfarande att gifta sig.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-09-23 09:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi frågar och frågar – men ingen svarar!

Enligt UNICEF gifts 12 miljoner flickor bort varje år. Alla former av tvångsäktenskap innebär brott mot de mänskliga rättigheterna. 

Vi moderater har vid flera tillfällen, genom åren i såväl nämnd som beredning efterlyst information om vilken uppföljning som finns avseende de flickor i riskgrupp som går i skola i Boden. Vi vet att det förekommer att flickor förs ut ur landet och gifts bort i sina hemländer under sommarlov, jullov och påsklov. Ibland återkommer flickorna som gifta, ibland blir de kvar tillsammans med sin man. 

Redan 2018 efterlyste vi via en motion ”Verksamma riktlinjer för att bekämpa barnäktenskap” Motionen besvarades med en polariserad föreläsning som mest handlade om könsstympning, som förvisso också är ett brott mot mänskliga rättigheter, men här bommade man målet grovt.

Efter att vi ställt frågan i Aun (Arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, reds. anm.) vid flera tillfällen utan konkreta svar befarar vi att man i Bodens kommun inte har koll på vad som händer dessa utsatta flickor. Sara Nilsson Bruhn har naturligtvis lovat oss svar på frågan – men när kommer svaret? Hur många flickor har förts bort utan att Bodens kommun har koll?