En nedlagd gruvdrift i Pajala skulle innebära inget mindre än en total katastrof för våra medlemmar i framför allt just Pajala, men det skulle även orsaka ringar på vattnet som kan leda till påverkan på den resterande delen av Malmfälten.
Såsom det hittills talats kring tillståndsprocesserna, så är det mestadels de ekologiska delarna av begreppet hållbarhet som nämns. Men begreppet är givetvis vidare än så, det innefattar även social och ekonomisk hållbarhet. Tre lika viktiga områden, som alla tre måste balanseras för att vi skall uppnå ett samhälle som är långsiktigt hållbart och väl fungerande. För våra medlemmar, och för oss inom IF Metall Malmfälten, är alla de tre delarna av hållbarhetsbegreppet givetvis oerhört viktiga.
Den ekologiska hållbarheten, där gruvbrytningens fysiska ingrepp i naturen, de utsläpp som transporterna medför och den generella påverkan på miljön som all mänsklig aktivitet innebär, måste givetvis beaktas.
Men inte ensidigt, den enorma ekonomiska betydelse som Kaunis Irons verksamhet i Pajala har för kommunen, men även till viss del i Malmfälten, ja faktiskt hela regionen inbegripande både Norrbotten, Lapplands län i Finland och Nordland fylke i Norge kan inte nog understrykas.
Inte heller kan den sociala hållbarhet som en större arbetsgivare, med alla underleverantörer av tjänster och varor underskattas. För Pajalas del innebär gruvan inte bara en arbetsplats. Den innebär att våra medlemmar med familjer kan känna en trygghet i tillvaron, med skola för barnen, en skattefinansierad lokal välfärd som fungerar och framför allt en framtidstro, som för Pajalas del innan gruvan utan överdrift kan sägas ha varit lägre än i dagsläget.
Länsstyrelsen i Norrbottens län har nu att besluta om gruvans framtid, och länsstyrelsen har att väga både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet mot varandra och finna en balans mellan dessa. Därför uppmanar vi och hoppas att sagda länsstyrelse verkligen tar de hänsyn till alla tre hållbarhetsområden som en såpass otroligt viktig fråga, som den framtida gruvdriften i Pajala utgör.
Den här frågan är alltför stor och omfattande för att inte kunna utgöra ett lysande exempel på hur en länsstyrelse har möjlighet att skapa ett samhälle där alla tre delar av hållbarhetsbegreppet i balans med varandra skapar ett samhälle med framtidsanda, grön tillväxt, en stabil arbetsmarknad och ett gott liv för alla i regionen.
Hållbarhet är inte ekologi allena
De aktuella tillståndsprocesserna kring Kaunis Irons gruvverksamhet, är något som vi från IF Metall Malmfälten är oroade över. Kanske inte så mycket själva processerna som det eventuella utfallet.
Länsstyrelsen måste väga ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet mot varandra och finna en balans mellan dessa när de ska ta beslut om gruvans framtid, menar företrädare för IF Metall Malmfälten.
Foto: Thomas Lövgren
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.