Fri hyressättning skulle drabba skattebetalarna

Fri hyressättning skulle ge fattigare hyresgäster och kostnader för samhället, menar Kjell Olsson.

Fri hyressättning skulle ge fattigare hyresgäster och kostnader för samhället, menar Kjell Olsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-11-25 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Jens Pihlblad, Fastighetsägarna, angående fri hyressättning (NSD den 16 november).

Jens Pihlblad konstaterar att bostadsbristen är en akut fråga. Helt rätt. Enligt statistiska centralbyrån (SCB) är Sverige mest trångbott i Norden och vi ligger i mitten i Europa bredvid Tjeckien (plats 16 från botten).

Jens Pihlblad skriver att vi ska tänka nytt. Det kanske är så. Sättet att tänka nu är "bostadsmarknad". Bostaden är alltså en produkt t.ex. som en bil eller ett glasspaket. Ett nytt sätt att tänka är att se bostaden som en mänsklig rättighet. Fast egentligen är det inte nytt:  Sveriges grundlag, Regeringsformen 1 kapitlet 2 § andra stycket skriver följande: ”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning ...".

Hur ska det allmänna då göra för att trygga rätten till bostad? Låt oss titta bakåt i tiden. Under 1960-talet var bostadsbristen stor. 1965 bestämde riksdagen att det skulle byggas en miljon nya bostäder i Sverige. Staten lånade ut pengar till kommunerna, med låg ränta. Kommunerna byggde bostäderna, som kom att administreras av de allmännyttiga bostadsbolagen, som inte skulle gå med vinst. Så kan vi göra nu också, så att vi lever  upp till den svenska grundlagen.

Nu har Hyresgästföreningen en dämpande effekt på hyreshöjningarna. Skribenten har ett annat lösningsförslag, nämligen att införa fri hyressättning. Vad skulle detta då få för konsekvenser? Med fri hyressättning kan hyresgästföreningen inte hålla tillbaka hyrorna. Skribenten skriver själv att fri hyressättning skulle skapa en mer attraktiv marknad för investeringar. Alltså fastighetsägarna ska tjäna mer pengar genom att sätta en högre hyra. Dessa "mer pengar" kommer från hyresgästerna. 

Eftersom vi har så stor bostadsbrist, så skulle desperata människor vara piskade att betala mer för att överhuvud taget ha en bostad. Människor skulle behöva tränga ihop sig än mer. Utbetalningarna av bostadsbidrag skulle öka, vilket skulle drabba skattebetalarna. Det skulle alltså resultera i att hyresgästerna blev fattigare och fastighetsägarna blev rikare. Inte så konstigt när man ser att skribenten är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord.