Framtidens skola i Boden – Gymnasieby tillsammans med Stega?

Kommunen har redan idag ett gott samarbete med Stegra men det behöver växlas upp ytterligare. Där skulle en ny gymnasieby kunna vara ett bra och viktigt samverkansprojekt, skriver Anders Pettersson, Bodenalternativet.

Anders Pettersson, Bodenalternativet.

Anders Pettersson, Bodenalternativet.

Foto: Privat foto

Debatt2024-12-27 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I spåren av Stegras (fd. H2 Green Steel) etablering i Boden har kommunala utmaningar av olika slag tydligt kommit fram i dagern. Många av frågorna har handlat om satsningar på infrastruktur, nya bostadsområden, attraktiva livsmiljöer och inte minst kommunala satsningar på förskolor, skolor, avloppssystem och andra nödvändiga funktioner för ett fungerande samhälle.
I perspektivet av alla dessa utmaningar ställs naturligtvis frågan hur en så förhållandevis liten kommun som Boden ska klara av detta och dessutom under kraftig tidspress.
En av frågorna som ”varit på tapeten” under ganska många år är frågan om hur den framtida skolstrukturen ska se ut både i centralorten men även på landsbygden. Beslut har tagits i flera avseenden men en viktig del i den framtida skolan är placering och utformning av en ny 7-9 skola där turerna varit många och frågan fortfarande hänger i luften.
Frågorna kring framtidens skola är viktiga i flera perspektiv inte minst när det gäller att klara framtida kompetensförsörjning till både näringslivet, försvaret och de kommunala verksamheterna. 
För ett antal år sedan lanserade vi i Bodenalternativet ett förslag där kommunen skulle ta initiativ till byggnation av en gymnasieby där samtliga gymnasieprogram och vuxenutbildning samlades till ett verkligt kunskapscenter. En sådan etablering skulle samtidigt öppna upp för att den befintliga 7-9 skolan skulle kunna flytta in i nuvarande Björknäsgymnasium. Vårt förslag har inte tagits på allvar från den politiska majoriteten, samtidigt som vi kan konstatera att kommunen inte kommit vidare kring frågan om framtidens 7-9 skola.
När vi tittar oss omkring i landet ser vi många intressanta samverkansprojekt där kommuner och näringsliv gått samman för att lösa gemensamma problem. Ett exempel är Ludvika där Hitachi byggt upp en gymnasieskola med teknik som huvudinriktning i samband med deras expansion i området. 
Skulle inte något motsvarande kunna ske i Boden ?
Skulle inte kommunen i samverkan med Stegra kunna ta ett gemensamt grepp om en ny gymnasieby i kommunen i syfte att säkerställa kompetensförsörjning till olika verksamhetsområden men även i syfte att ytterligare bidra till en attraktiv kommun. Det måste ligga i bådas intresse.
Hitachigymnasiet i Ludvika har sitt ursprung ur näringslivets behov av kompetenta medarbetare. På samma sätt har både Stegra och kommunen behov av att säkerställa rekryteringar till sina verksamheter. För att klara dessa behov fordras samverkan och gemensamma åtagande.
Att bygga en gymnasieby kostar naturligtvis väldigt mycket pengar men i den stora samhällsomvandlingen och sett ur ett långt framtidsperspektiv så blir nog den investeringen ändå något som ger framtida samhällsvinster på olika sätt.
Samhällsomvandlingen innebär kommunala risktaganden i många avseenden och därför tror vi att samverkan med näringslivet och då i första hand med Stegra är en av grundförutsättningarna för att lyckas. Kommunen har redan idag ett gott samarbete med Stegra men det behöver växlas upp ytterligare. Där skulle ett gemensamt grepp kring en ny gymnasieby kunna vara ett mycket bra och viktigt samverkansprojekt där båda parter kan stå som vinnare.