I debattartikeln "Ställ krav på maten!" uppmanar Gustaf Lind från WWF med flera till att konsumera "mindre men bättre kött". Denna uppmaning riskerar att vilseleda och hindra den nödvändiga omställningen för att nå våra globala mål för klimatet och den biologiska mångfalden. Det är dags att erkänna att ingen form av köttproduktion är miljömässigt hållbar, något som WWF borde vara väl medvetna om med tanke på deras omfattande arbete med miljö- och naturvårdsfrågor.
Debattörerna skriver att "jordbruket är den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mångfald". Men för att vara mer precis är det animalieproduktionen som är huvudorsaken. Hela 94 procent av däggdjurens biomassa utgörs av lantbruksdjur och människor, endast 6 procent är vilda däggdjur.
Köttproduktionen, särskilt nötkött, kräver omfattande resurser, vilket tränger undan vilda djur från sina habitat.
Att förespråka kött överhuvudtaget, oavsett hur det produceras, som ett hållbart val leder tanken fel. Istället för att lyfta fram betande kor borde vi fokusera på att återinföra vilda betande djur som visenter och andra arter med naturliga roller i det svenska ekosystemet.
WWF:s "One Planet Plate"-koncept, som nämns i artikeln, sätter en klimatbudget på max 0,5 kg koldioxidekvivalenter per måltid. Men data från RISE klimatdatabas visar att svenskt nötkött orsakar hela 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Detta gäller även för ekologiskt kött, som enligt studier släpper ut minst lika mycket växthusgaser som konventionellt kött.
Debattörerna påpekar korrekt att "mat står för en fjärdedel av en individs klimatutsläpp". Men de missar att nämna att nötkreatur står för huvuddelen av Sveriges metanutsläpp, vilket förvärrar klimatförändringarna. Enligt FN:s miljöprogram UNEP skulle en halvering av de globala metanutsläppen till 2030 kunna minska den globala uppvärmningen med 0,3 grader fram till 2045.
Naturvårdsverkets rapport "Hållbara konsumtionsmönster" visar att maten står för cirka 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige. En helt växtbaserad kost är en förutsättning för att vi ska kunna minska dessa utsläpp till så lite som 0,3 ton år 2050. Detta vore ett enormt steg mot att uppnå Sveriges klimatmål och skulle avsevärt bidra till den globala kampen mot klimatförändringarna.
Att fortsätta förespråka köttkonsumtion, även i mindre mängder som artikelförfattarna gör, innebär att ignorera de enorma utmaningar vi står inför. WWF har en avgörande roll i omställningen till en hållbar matproduktion, och vi uppmanar er att tydligt kommunicera att den enda hållbara vägen framåt är att välja växtbaserat — för klimatets, den biologiska mångfaldens och vår gemensamma framtids skull.
Framtidens matsystem är växtbaserat
Köttproduktionen, särskilt nötkött, kräver omfattande resurser. Att förespråka kött överhuvudtaget, oavsett hur det produceras, som ett hållbart val leder tanken fel, skriver företrädare för Hållbart Matsystem i en replik.
Linda Lindström och Jonas Norberg
Foto: Hållbart Matsystem
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.