Löften om att äldreomsorgen var prioriterad under valrörelsen 2018 visar sig vara tomma ord. Neddragningarna fortsätter även under pågående pandemi.
Neddragningen 2019 på fyra miljoner kronor var en försiktighetsåtgärd då Regeringsbildningen var rekordlång, men neddragningarna har fortsatt för äldreomsorgen i vår kommun med 18 miljoner kronor för år 2020 och ytterligare 11,5 miljoner kronor år 2021.
Kommunalrådet har framfört att han anser att kostnaden ska ner ytterligare 60 miljoner kronor. Att medelkostnaden per brukare (boende) inom den särskilda äldreomsorgen är lägre än i Gällivare, lägre än i Boden, lägre än i Haparanda och bland medelkostnaderna i Sverige bryr han sig inte om. Särskilda äldreomsorgen kallades tidigare långvård och är den största delen av sjukvård vi har i kommunal verksamhet så neddragningarna drabbar de svagaste i vår kommun.
Antalet platser har minskat med trettiotvå stycken inom särskilda äldreomsorgen och varje år behöver vi 60-70 nya platser och behovet ökar då vår befolkning får en större andel äldre.
Behov finns att bygga ett nytt särskilt äldreboende i Nya Kiruna Centrum. Det är färdigprojekterat, men kommunalrådet vägrar ta upp det för beslut om upphandling.
Korttidsplatser saknas och våra äldre får inte den hjälp som de behöver. Socialförvaltningen har förhandlat fram ett bra avtal med regionen om 15 platser på sjukhuset i Kiruna, men kommunalrådet vägrar skriva på avtalet.
Moderaterna och Kristdemokraterna pratar högt i Riksdagen om att Äldreomsorgen behöver mer pengar, i vår kommun säger de ja till fortsatta neddragningar.
Sjukvårdspartiet i Kiruna anser tydligen inte heller att den sjukvård och omsorg som bedrivs i kommunal regi är viktig – trots partinamnet – och säger också ja till fortsatta neddragningar.
Vi Socialdemokrater anser att de nedskärningar som sker är ansvarslösa och förkastliga – våra äldre behöver en trygg omsorg och de som tar hand om våra äldre behöver bra arbetsvillkor.
Det är dags att fatta beslut om att investera i ett nytt särskilt äldreboende, det är dags att ta beslut om fler korttidsplatser, det är dags att se till att kommunen faktiskt börjar ta hand om sina medborgare – även de äldre och de som jobbar med de äldre. De anställda har tagit sitt ansvar under pandemin och nu är det dags för kommunledningen att ta sitt ansvar.