Tillit är en grundpelare i ett starkt och fungerande samhälle. Den är inte bara avgörande för vardaglig interaktion utan spelar även en central roll i vår beredskap för kriser och utmaningar. Om du inte litar på samhället, varför skulle du då försvara det? Varför skulle du då vara behjälplig i en kris? Dessa frågor måste vi ställa oss när vi diskuterar huruvida vi kan skapa, och upprätthålla, en känsla av samhörighet i en skakande omvärld.
I ljuset av det aktuella säkerhetsläget, som på Folk och Försvar diskuterades som det allvarligaste på länge, blir vikten av tillit och försvarsvilja än mer tydlig. Därför är det oroande att se Tidöpartiernas återkommande repressiva lagförslag som riskerar att erodera bort denna tillit. Hemliga tvångs- och avlyssningsmedel utan konkret brottsmisstanke, visitationszoner och angiverilagen är exempel på åtgärder som riskerar att underminera integriteten och därmed också medborgarnas tillit till samhällets institutioner.
Under Folk och Försvar hade jag möjligheten att ställa mig frågande till dessa åtgärder direkt till statsminister Ulf Kristersson. Statsministerns svar, att integriteten inte får stoppa polisen från att undersöka och lagföra personer i kriminella miljöer, lämnade mycket att önska. Det är viktigt att försvara samhället mot brottslighet, men det måste göras på ett sätt som respekterar individens rättigheter och samtidigt stärker tilltron till rättssystemet.
Kriminalitet är en utmaning som kräver en klok och hållbar strategi. Den organiserade brottsligheten frodas i en miljö av utanförskap och bristande möjligheter, och för att bekämpa den måste vi agera på flera fronter samtidigt. Stoppa nyrekryteringen genom att, bland annat, investera mer i utbildning, kultur och entreprenörskap, och genom det skapa möjligheter och framtidstro för de som riskerar att ”omhändertas” av kriminella nätverk.
Det är inte bara en nationell utmaning utan något som sträcker sig över våra gränser. Inom EU är det tydligt att samarbete och gemensamma insatser behövs för att tackla den organiserade brottsligheten. Det är här piratrörelsen spelar en viktig roll. Vi behöver engagerade medborgare som kan bidra till att forma smarta och hållbara lösningar för att bryta den nedåtgående spiralen – utan att tumma på rätten till ett privatliv.
Säkerhet och tillit går hand i hand. Genom att bygga ett samhälle som bekämpar utanförskap och gjuter framtidstro hos alla, skapar vi inte bara ett tryggare samhälle utan stärker även försvarsviljan och tilliten som är så avgörande i dessa osäkra tider. Det kräver mod att tänka innovativt och agera ansvarsfullt för att möta de komplexa utmaningar vi står inför. Piratpartiet är redo att axla det ansvaret i EU.