Om man blir åtalad för, till exempel, misshandel har man rätt till offentlig försvarare (advokat). Då har man ett rättsligt skydd som man däremot saknar om man hamnar i tvist med Försäkringskassan. Nu är Försäkringskassan är inget jävelskap som uppstått av sig själv. Det är en myndighet vars styrelse tillsätts av regeringen och ska bland annat rätta sig efter dess årliga regleringsbrev. Styrning kan också ske genom särskilda uppdrag från regeringen.
Under åren 2010 och 2017 ökade sjukfrånvaron, dock inte antalet personer som fick sjukersättning. Villkoren för att få ersättning hade blivit hårdare. År 2015 låg genomsnittlig sjukfrånvaro på 10 dagar. Regeringen och dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ville att antalet dagar skulle sänkas till nio. Hur? Jo, om färre fick sjukersättning framstod Sverige friskare.
Långt innan 2015 trädde ett angivarsystem i kraft. Försäkringskassan bad om tips i jakten på fuskare. Det blev möjligt att anonymt tipsa myndigheten om att den sjukskrivna grannen setts kratta i trädgården. Case Closed.
När dylikt ärende avgörs har den berörda, till skillnad från den för misshandel åtalade, ingen rättslig hjälp. Vederbörande får klara sig på egen hand medan Försäkringskassan både utreder ärendet och utdömer straff. En sista chans finns dock genom att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Många har inte kraft att göra det efter att ha blivit manglade av Försäkringskassan. Sjuka tröttas ut och ger upp. Det kafkaartade ökar.
Självfallet ska Försäkringskassan granska olika former av bidragsbrott. Men det är märkligt att granskande myndighet också är dömande.
För många människor, särskilt de som blivit sjukskrivna på grund av utmattningsdepression, räcker det inte med läkares utlåtande och intygande. Försäkringskassan vet bättre.
Här uppstår två problem:
· Försäkringskassans handläggning och beslutsprocess är inte rättssäker.
· Besluten – i strid med läkares uppfattning om individens hälsa – får allvarliga följder. Människor faller utanför välfärdssystemet och riskerar hamna i nyfattigdom.
Det människor känner och upplever räknas inte. Faktiskt inte ens vad expertis (läkare) anser.
Om Försäkringskassan har synpunkter på sjukintyget borde det diskuteras i samråd mellan handläggare, läkare och den berörda. Resultat från det mötet ska kunna överklagas till annan instans än Försäkringskassan.
Eller varför inte inrätta en instans, lik Hyres- och arrendenämnden, dit berörda kan vända sig vid tvister?
Försäkringskassans beslutsprocess är inte rättssäker
Den som hamnar i tvist med Försäkringskassan saknar rättsligt skydd, anser artikelförfattarna.
Foto: Claudio Bresciani
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.