Europeiska unionen är ett unikt samarbete mellan tjugosju medlemsländer. Dess mål är att främja fred, demokrati och jämlikhet samt öka folkens välfärd. En av unionens mest fundamentala beståndsdelar är den fria rörligheten för varor, tjänster, personer och kapital. Dessa grundpelare har skapat en mer sammanlänkad kontinent som bör värnas och utvecklas.
Miljoner svenskar bor i områden som gränsar till ett annat EU-land. I Öresundsregionen pendlar tusentals till Köpenhamn för att arbeta. I Haparanda åker många över till Torneå som en del av vardagen. Den fria rörligheten som medlemskapet i EU medför har varit fördelaktig för tillväxten, mänskliga relationer och nyskapande. Det handlar om stora framsteg inom allt från musikproduktion till samarbeten inom högre utbildning och forskning.
Trots detta finns det fortfarande hinder som begränsar denna frihet. När du handlar med kort i ett annat EU-land kan banken ta en extra avgift. Denna avgift, omkring 1,65 procent, kallas valutapåväxlingsavgift. Men det är inte så att det sitter någon bankman och växlar pengar till dig. Flera nya bankföretag som Revolut och Klarna har valt att inte ha avgiften. Men för de största bankerna är detta ytterligare ett sätt att mjölka sina kunder på pengar.
Sveriges banker går idag med rekordvinster. Bara de fyra storbankerna gjorde en vinst på 180 miljarder kronor för 2023. Det är tillräckligt. Bankdirektörerna behöver inte tjäna mer pengar, speciellt inte när de hämmar det europeiska samarbetet och gör vanligt folk fattigare.
För att främja den fria rörligheten inom EU måste vi ta bort dessa onödiga avgifter. Det är dags för EU att lagstifta mot valutapåväxlingsavgifterna och se till att medborgare och företag kan röra sig fritt utan att straffas ekonomiskt. Så gör vi det billigare att resa och främja arbete, tillväxt och utbyten mellan gränserna.
I dag behöver ingen gå vilse EU och framåt ska ingen behöva bli fattigare för att de använder sitt kort inom samarbetet. Det är dags att värna och utveckla den fria rörligheten inom EU. Så stärker vi Europa, så stärker vi Sverige.