Förändring krävs för fler läkare i Norrbotten

Regionpolitikerna i Norrbotten behöver sätta ljuset på villkoren för läkare tidigt i karriären. Annars är risken stor att de hittar intressanta arbeten utanför sjukvården, skriver företrädare för Läkarförbundet och SYLF.

Att satsa på underläkare är en investering i framtidens kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

Att satsa på underläkare är en investering i framtidens kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-11-05 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bristen på specialistläkare är en stor samhällsutmaning. Samtidigt finns flera hot mot rekryteringen av nya läkare. Regionpolitikerna i Norrbotten måste nu agera för att säkra tillgången till läkare i framtiden. 

Prognoserna visar att bristen på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kommer att kvarstå eller öka fram till 2035. Antalet läkare per 100 000 invånare inte har ökat sedan 2017. Vi menar att regionernas kompetensbrist kommer att försvåras ytterligare framöver på grund av det inte längre är självklart för en läkare tidigt i karriären att välja regionen som arbetsgivare. 

Framför allt två förändringar borde oroa regionerna. För det första innebär den nya läkarutbildningen att nyexaminerade läkare enklare kan välja andra karriärer. Tidigare krävdes allmäntjänstgöring på 18 månader för att bli färdig läkare. Snart får studenterna legitimation direkt efter avslutad utbildning. Drygt var tredje utbildningsläkare överväger att byta yrke och de flesta uppger att det är mest troligt att de gör när de fått sin legitimation. Vi välkomnar den nya läkarutbildningen, men för regionerna ökar den risken för tidiga karriärbyten. 

En annan utmaning är att det idag finns fler alternativa karriärer än tidigare. Ny teknik har skapat nya jobb för läkare inom framför allt teknikbolag och digital vård. Av Sylfs undersökningar framgår att det framför allt är läkemedelsindustrin som lockar. Alternativen innebär i de flesta fall en helt annan flexibilitet och frihet än vad regionerna erbjuder. Tidigare har läkare i stort sett varit hänvisade regionerna, men monopolet bryts sakta men säkert ner. 

Dessa utmaningar förstärks genom de nedskärningar som nu genomförs i regionerna. Om de ska kunna attrahera och behålla fler läkare behöver de förbättra villkoren. Att skapa attraktiva tjänster för läkare tidigt i karriären handlar om flera olika saker. Det viktigaste är lönerna, som har halkat efter. Flera läkargrupper riskerar nu att ingångslönerna sätts på en nivå som påverkar löneutvecklingen negativt livet ut. AT- läkare erbjuds ofta en lön vid anställning som inte är förhandlingsbar. Vi vill att alla ingångslöner ska kunna förhandlas och att individuell och differentierad lönesättning tillämpas. Vi vill också att regionerna ser över ingångslönerna för bastjänstgöringen, den inledande delen av specialisttjänstgöringen. 

Regionpolitikerna i Norrbotten behöver sätta ljuset på villkoren för läkare tidigt i karriären. Annars är risken stor att de hittar intressanta arbeten utanför sjukvården. Att satsa på underläkare är en investering i framtidens kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.