De senaste dagarnas uttalanden från före detta minister som nu lobbar för utländska gruvbolag och näringsministerns uttalanden i Agenda visar på häpnadsväckande okunnighet.
Nils Otto Littorin, tidigare moderat partisekreterare och arbetsmarknadsminister, numera styrelseordförande för det engelska aktiebolaget Beowulf Minings, räknar nu helt kallt med att få godkänt att bryta 2,7 miljarder ton järn i Jokkmokk, Kallak. I sin iver driver Littorin gammal moderat politik mot Länsstyrelsens anställda och påstår att de är ett ”särintresse” som ännu inte gett tillstånd. Han menar att järnbrytning är ett samhällsintresse som ska gå före miljöskada och intrång i samebyars arbete med renar.
Det norrbottniska industriklivet är ett kliv i manliga skor, säger Agneta Granström, same och nyckelkvinna för Gröna Kvinnor Norrbotten.
Gröna Kvinnor är en ekofeministiskt organisation som arbetar för cirkulär ekonomi. Ordförande för fria Gröna kvinnor, Ewa Larsson, menar att värdet av Jokkmokk som råvaruproducent jämfört med värdet av orörd natur och renbetesland behöver lyftas fram i ljuset.
Men behöver då inte Jokkmokk kommun de 500 jobben och 1 miljard i skatteintäkt? Agneta Granström fnyser åt lobbyisternas inställsamma välvilja. De jobb vi som bor här vill ha ska vara hållbara. Jobb i 25 år som ger irreversibla skador och sår i naturen vill jag inte se. Det här är pengar för företagen, inte för Jokknocks kommuns framtida invånare.
Gröna Kvinnor anser att Sveriges tid som råvaruproducerande land är passé, nu ska cirkeln slutas, det vårt land kan bidra med ska förädlas inom det egna landet. Nya hållbara byggprocesser är på väg fram och även nya sätt att utvinna sällsynta metaller och cement som inte kräver gruvor.
Gröna Kvinnor uppmanar Sveriges näringsminister och tidigare fackbas i LO, Karl-Petter Thorwaldsson, att läsa på vad Grön omställning betyder. Nu vill han ha mer av allt för att fortsätta som vanligt, säger Ewa Larsson.
Till dess att han ökat sin kunskapsnivå och medborgardialog förts med de som bor i Jokkmokk om hur de vill utveckla sin hembygd, ja till dess föreslår vi ett moratorium för gruvplanering. Detta är tvärtemot var regeringen nu gjort när de avser byta ut tjänsteanställd på Länsstyrelsen som sätter miljö och urfolks rätt högst upp på dagordningen, avslutar Agneta Granström.