Runt om i landet pågår det aktioner inom civilsamhället som riktar sig mot omhändertagandet av barn enligt LVU (lagen om vård av unga). Norrbotten är inget undantag och flera kommuner har utsatts för demonstrationer där enskilda politiker och tjänstemän pekats ut.
Lagen om vård av unga kan endast tillämpas när barnet eller ungdomen utsätts för stora risker eller utsätter andra för så stor risk att de kan komma till skada fysiskt eller psykiskt, och när samtycke till frivillig vård inte finns. Det kan antingen vara vårdnadshavarna eller en ungdom som inte samtycker till stöd och hjälp. Vi har i vårt län kunnat följa en artikelserie i NSD om omhändertagna barn, där förekommer en viss begreppsförvirring.
Ett omedelbart omhändertagande enligt §6 LVU sker endast om barnet eller ungdomen utsätts för omedelbar fara och vården inte kan vänta, då är det socialnämndens ordförande som kan fatta detta beslut och det gäller som längst i 14 dagar. Redan inom 7 dagar måste socialnämnden underställa Förvaltningsrätten beslutet och domstolen beslutar sedan om att avvisa eller fastställa det omedelbara omhändertagandet. Om Förvaltningsrätten fastställer det gäller beslutet i 4 veckor.
I de flesta fall sker inget omedelbart omhändertagande utan istället ansöker socialnämnden, till Förvaltningsrätten, om LVU enligt §2 eller §3. Det gör man efter att tjänstemännen under en utredning uttömt alla möjligheter till frivilliga insatser. Vårdnadshavare och barnet/ungdomen har alltid möjlighet att själv föra fram sin syn på situationen. Det gör de med hjälp av advokat som företräder dem. Om Förvaltningsrätten beslutar att fastställa ett LVU skall det omprövas eller övervägas var 6:e månad. Målet med ett omhändertagande skall alltid vara att jobba med de problem som uppstått - för att barnet eller ungdomen skall kunna återvända till hemmet igen. Undantaget kan ju vara till exempel fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld eller att vårdnadshavarna är oförmögna att ta hand om barnet.
Akademikerförbundet SSR organiserar socialsekreterare som upplever att ju mer desinformation som sprids i sociala och etablerade medier, desto mer krymper deras handlingsutrymme. De möter familjer som nu är skräckslagna att ta emot besök och erbjudande om stöd och hjälp för att de tror att socialtjänsten ska ta deras barn. Samtidigt stramas kommunernas budgetar åt och då krymps arenorna där vårdnadshavare och ungdomar frivilligt kan söka råd och stöd i form av förebyggande insatser. Samtliga kommuner i Norrbotten har stora problem att rekrytera utbildade socionomer till den kommunala barn- och ungdomsvården, det handlar om en omfattande kompetensflykt.
Ingen ska förminska det intrång det innebär att bli utredd av socialtjänsten och det trauma det i många fall innebär att skilja föräldrar och barn åt, med tidiga och förbyggande insatser kan vi fånga upp föräldrar och barn med behov av stöd på ett tidigt stadium och därmed undvika behoven av ofrivilliga insatser i form av LVU i många fall. Akademikerförbundet SSR kräver inför valet 2022 – 10 000 fler socionomer för att arbeta förebyggande ute i samhället.
Distriktsföreningen Norrbotten för Akademikerförbundet SSR
Styrelse: