I NSD den 6 augusti vädjar Hyresgästföreningens Marie Linder och Lillemor Göranson till hyresvärdarna i Norrland om att vara proaktiva och hjälpa privata hyresgäster som drabbats av minskade inkomster eller försvagad privatekonomi på grund av coronakrisen.
Att många människor känner oro för sin ekonomi i dessa tider är lätt att förstå. En rundringning till några av landets största hyresvärdar visar dock att ansökningar om anstånd med hyran eller förmågan att betala hyran inte har påverkats nämnvärt under pandemin. De allra flesta hyresvärdar säger att de inte märker någon skillnad alls jämfört med förra året. Av en undersökning som tidningen Hem & Hyra presenterade i slutet av maj framgår också att antalet avhysningsärenden hos Kronofogden har minskat kraftigt jämfört med samma period 2019. Sannolikt är förklaringen att hyresvärdarna blivit generösare med anstånd, avbetalningsplaner och rutiner för obetalda hyror.
Många är också de hyresvärdar som med hjälp av det statliga hyresstödet tillfälligt har stöttat sina lokalhyresgäster, främst inom handel, restaurang- och besöksnäring. För hyresvärdarna har detta inneburit hyresbortfall på upp till 25 procent. Det finns därutöver många andra goda och konstruktiva initiativ från hyresvärdar för att på olika sätt stötta verksamheter i kris.
Så, jo – fastighetsägare tar ofta ett stort och betydande ansvar för sina hyresgäster. Samtidigt måste det finnas förståelse för att majoriteten av hyresvärdarna själva är småföretagare. Generella rabatter och hyresfria månader klingar säkert fint i många öron men allt för generösa uppgörelser, även om de är temporära, riskerar att få förödande konsekvenser på sikt. Alla hyresgäster är beroende av att deras hyresvärd – vars enda intäkt är hyran – kan renovera, underhålla och förvalta sina fastigheter och skapa långsiktig trygghet i boendet.
Därtill är behovet av investeringar i form av nyproduktion och renoveringar omfattande i hela landet. Boverket uppskattar att kommande renoveringar i miljonprogrammet kommer att kosta mellan 300 och 500 miljarder kronor. Bostadsbehovet kommande år kräver investeringar på hissnande 1500–2 000 miljarder kronor. Våra medlemmar, tillsammans med kommunerna och deras bostadsbolag, behöver rätt förutsättningar för att klara av renoveringarna och för att möta bostadsbehovet.