Engelmark: "Tryggheten skapar man inom sin egen klass"

Är det svårt att förstå vad alternativ två betyder i folkomröstningen? Vad betyder det att vi ska fortsätta att jobba med kvalitet i skolan?

"Vi transporterar elever mellan skolor varje dag", skriver barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark.

"Vi transporterar elever mellan skolor varje dag", skriver barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Debatt2020-11-05 12:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Begreppet liten och stor skola tolkas olika beroende på vem jag pratar med. I Luleå är de flesta skolorna små eller medelstora. Bara 4 av 32 skolor har fler än 400 elever. Så kommer det att vara även i framtiden – vi kommer att ha en blandning av skolor. De minsta skolorna – de med under 100 elever (fem stycken idag) – har det tufft utifrån rekrytering och möjlighet att erbjuda en likvärdig skola.

Många av våra mindre (= äldre) skolor saknar slöjdsalar och hemkunskapssalar. Vi transporterar elever mellan skolor varje dag.

Tryggheten skapar man inom sin egen klass i första hand. Även på en större skola strävar vi efter att organisera skolan i mindre enheter så att barnen kan känna trygghet i sin del av skolan.

Vad tycker lärarna då? De jag träffar ute i verksamheten när jag besöker skolor har större fokus i det dagliga arbetet, i hur lokalerna är utformade och vilka förutsättningar som finns utifrån bemanning, än just i skolstorlek. Det verkar inte vara den viktigaste frågan utifrån kvalitet. De flesta lärarna som jag träffat är otroligt engagerade och verkar trivas just där de är.

Parallellt med utmaningen kring rekrytering av behöriga lärare har vi en utmaning med skollokaler som är i stort behov av underhåll. Barn ska vistas i friska lokaler. Genom att bygga nytt kan vi lämna undermåliga lokaler och skapa skolmiljöer som utgår ifrån en modern pedagogik och möjliggör att uppfylla de krav som finns i skollagen och läroplanerna.

De beslut som återstår att genomföra utifrån framtidens skola handlar om att föra ihop skolor som ligger nära varandra. Skolvägarna blir inte nämnvärt längre för barnen till exempel på Stadsön som står näst på tur.

Avstånden från Mariebergsskolan som ska lämnas till Stadsön är 1,9 kilometer och från Öhemsskolan 1,4 kilometer.

Ska vi bygga en jätteskola i centrum? Nej, vi ska bygga en modern skola för 500–700 elever för att kunna ge plats för alla elever. Centrum växer samtidigt som fler elever i högstadieåldern söker sig till skolorna i centrum. Redan hösten 2021 saknar vi plats för alla. Om skolan ska växa av sin egen kraft eller om någon nuvarande högstadieskola kommer att inrymmas i den går inte att säga i dagsläget. Det kan påverkas av till exempel de nuvarande skolornas skick. Att vi behövde stänga Munkebergsskolan mitt i en termin är ett bra exempel på hur snabbt förutsättningarna kan ändras. 

Skolan är till för barnen och alla barn i Luleå ska ha tillgång till likvärdig utbildning. Alla ska ha möjlighet att lyckas. Därför vill vi inom S fortsätta att arbeta utifrån de lagar som finns och rätten till en skola som har behöriga lärare som har rimligt stor arbetsbörda och ett kollegialt stöd.