Kirunas kommundirektör Johan Bergstad har i SVT Regionala nyheter den 13 oktober kritiserat Region Norrbottens förslag till placering av Kiruna nya sjukhus. Regionens projektchef Unto Järvirova vill därför förtydliga regionens ståndpunkt om att utreda båda alternativen grundligt. Här ett par frågor med svar:
Varför är ni oense med Kiruna kommun om placeringen? Kiruna kommuns alternativ ligger intill och på myrmark. Alla som bygger vet att grundläggning då blir mycket dyrare, jämfört med att bygga på fast grund som i vårt förslag, vid Tuolluvaaratornen. Det kan bli flera hundra miljoner kronor. Utöver detta behöver vi pumpa bort grundvattnet med pumpar under sjukhusets livstid, merkostnader på ca 100 kr/kvadratmeter. Det kan innebära ytterligare fördyringar på en halv miljard kronor på 50 år. Vi tycker inte det är rimligt, vilket vi även meddelat Kiruna kommun.
Varför hotar Kiruna kommuns förslag patientsäkerheten? Kiruna nya sjukhus måste, precis som nuvarande sjukhus, ha tillgång till landningsplatta för ambulanshelikopter på mark. Här krävs två in- och utflygningsalternativ med 180 graders vinkel, dessutom 4,5 graders vinkel för upp- och nedstigning. Annars kan inte ambulanshelikoptern landa eller lyfta, vilket direkt hotar patientsäkerheten. Kiruna kommun har i sitt förslag inte presenterat någon lösning för detta.
Har Region Norrbotten försenat projektet? Nej, inte alls. Förstudien med funktioner och ytor i dagens sjukhus var klar i februari 2022. En projektkalkyl presenterades för LKAB i mars. Då LKAB ska finansiera det nya sjukhuset, måste regionen komma överens med LKAB. Region Norrbotten har redan våren 2021 angett att vårt förslag ligger bäst till, både tids- och kostnadsmässigt, då marken ägs av Kiruna kommun och LKAB. Det ligger dessutom med direkt närhet till nya centrum.
Vad händer härnäst? Regionen har sedan i april 2022 arbetat tillsammans med kommunens tjänstepersoner och Trafikverket och bidragit med såväl sjukhusbyggnads- som medicinsk expertis i processen. Regionen vill nu att båda lokaliseringsalternativen utreds med fokus på geologi, tillgänglighet, hållbarhet, robusthet, patientsäkerhet, tidsramar och därmed ekonomisk effektivitet.
Kommunen har planmonopol enligt plan- och bygglagen. Det kommunala planmonopolet innebär dock inte att kommunen ensidigt pekar med hela handen och utfärdar kompromisslösa direktiv till byggexploatörer. En fungerande planprocess innebär en lyhörd och nära dialog mellan kommunen och dem som ska exploatera mark, så att såväl kommunens som exploatörens intressen sammanfaller.
Region Norrbotten ser fram emot en sådan konstruktiv dialog.
En mer konstruktiv dialog behövs kring nya sjukhuset
Kiruna kommuns förslag kring nya sjukhuset bär brister menar regionens projektchef för Kiruna nya sjukhus, Unto Järvirova.
Drönarbild över Kirunas nya centrum just innan invigningen i höstas. Nu diskuteras var nya sjukhuset i staden ska ligga.
Foto: LKAB/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.