En frisk mun – men bara om du bor längs kusten?

I Övertorneå finns ingen privat tandläkare. Hur skulle då Folktandvården kunna störa den privata marknaden, frågar sig Tomas Mörtberg.

I Övertorneå finns ingen privat tandläkare. Hur skulle då Folktandvården kunna störa den privata marknaden, frågar sig Tomas Mörtberg.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-01-22 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Begreppet “God och nära vård” är något som Region Norrbotten gör ett fantastiskt jobb med i Övertorneå genom Hälsocentralens arbete. Där ser man allt ur vårdtagarens perspektiv och gör allt för att till exempel minimera onödiga resor för patienterna. Man tar ett stort ansvar. De innovativa sätt man arbetar på, trots små resurser, har lett till att man utsetts till en av få modellkommuner i Sverige. Den utveckling som sker i Övertorneå kommer betyda mycket för övriga landets utveckling när det gäller bättre hälsa och helhetsupplevelse för den enskilda patienten. Det är något att vara stolt över och något vi är tacksamma för.

När det gäller Region Norrbottens tandvård är tyvärr bilden den motsatta. De senaste åren har Övertorneå inte haft tandläkaren på plats mer än varannan vecka och då enbart erbjudit tandvård för barn och ungdomar t.o.m det år det fyller 23 år, akuta vuxna, samt nödvändig tandvård för äldre- och funktionshindrade. Övriga med tandvårdsbehov tvingas till långa resor.

Ur hälsosynpunkt är det förkastligt att göra det svårare för någon på en plats i länet att förebygga svårare tandohälsa, ur samhällsekonomiskt perspektiv är det märkligt, det är självklart att det i slutändan blir dyrare att vänta tills någon blir riktigt sjuk än att regelbundet under deras vuxna liv förebygga. 

Att barn ska prioriteras av Folktandvården är självklart, det var för dem som Folktandvården startades en gång i tiden. Men att idag, drygt 80 år senare, säga att vuxentandvård inte är en del av Folktandvårdens uppdrag stämmer helt enkelt inte. Nästan halva den vuxna befolkningen får idag hjälp av Folktandvården förebygga och främja en god munhälsa. Nästan 50 procent alltså, en siffra som kommer från Folktandvården själva.

Att man har en prioriteringsordning där barn ska gå först betyder inte att man måste strunta i alla de som inte står först i kön.

När Regionen i höstas sökte tandläkare till Luleå beskrev man Folktandvårdens uppdrag såhär i platsannonsen:

“Vi har ett viktigt uppdrag. Varje dag arbetar vi för vår vision ‘En frisk mun i alla åldrar’ så att norrbottningarna ska hålla sig friska i munnen, hela livet.”

Tre dagar efter att ansökningstiden gått ut för tandläkare att söka jobb med detta hedervärda uppdrag i Luleå förklarar regionrådet Linda Frohm i SVT att det inte finns anledning att vara upprörd i Överkalix över att Folktandvården inte längre har tandvård för vuxna utan särskilt intyg:

“Vuxentandvården är inte Folktandvårdens uppdrag.”

Hon förklarar vidare att det är “jättejätteviktigt” att Regionen inte går in och “stör den privata marknaden”. I Överkalix finns en fullbokad privat tandläkare som sätter in annons i tidningen innan jul för att det inte finns fler tider att få just då. Vi känner igen oss i Överkalixbornas frustration. I Övertorneå finns sedan länge ingen privat tandläkare alls. Så vilken marknad är det som störs om Folktandvården skulle ta emot även vuxna i Överkalix och Övertorneå?

Vi gör allt vi kan för att Övertorneå ska vara så attraktivt som möjligt för att de som vill bo här ska kunna fortsätta göra det och för att de som vill ställa om från stad till landsbygd ska kunna flytta hit. En så grundläggande sak som förutsättning till god tandhälsa riskerar att slå hål på allt det utvecklingsarbete vi gör. Och som bekant är det svårt att få hål lagade här uppe.

Regionen gör väldigt mycket för att förbättra livsvillkoren i alla delar av länet, och stöttar många utvecklingsprojekt i Övertorneå, det är vi de första att skriva under på, men synen på Folktandvårdens verksamhet vittnar om att en gammaldags stadscentrering tyvärr inte lämnat alla områden än. I det nya normala när trängsel i städer är allt annat än attraktivt borde man en gång för alla, i alla verksamheter, inse att det finns ett liv utanför staden som också är värt att leva.

Kommunstyrelsen i Övertorneå föreslår att Regionenen omsätter sina egna ord till verklighet under 2021: “En frisk mun i alla åldrar”. Vi föreslår också att det görs med tillägget “var du än bor”.