Döden på jobbet är ständigt närvarande

De som inte kan arbeta hemifrån utsätts för smittorisk och risk för arbetsplatsolyckor.

De som inte kan arbeta hemifrån utsätts för smittorisk och risk för arbetsplatsolyckor.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Debatt2020-06-08 16:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I coronapandemins spår har de som kan arbeta hemifrån uppmanats att göra så, dock kan inte alla arbeta hemifrån av olika anledningar beroende av vilket arbete de har. De utsätts därför av smittorisken av covid-19 men även för arbetsplatsolyckor.

Ser vi till statistiken på Arbetsmiljöverkets hemsida när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång, har betydligt färre förolyckats i sitt arbete under 2020 mot tidigare år. Utifrån det, kan man då tolka det som att det systematiska arbetsmiljöarbetet har blivit bättre? 

Nej. Det kan man inte då det handlar mer om att det är färre som är på sina ordinarie arbetsplatser och fler arbetslösa som inte har något arbete att gå till. Det betyder bland annat färre som är ute på vägarna vilket underlättar för de yrkesgrupper som har vägen som arbetsplats och därmed minskar riskerna.

Men i och med att fler arbetar hemifrån har de inte samma försäkringsskydd som de hade haft om de är på sin arbetsplats och en olycka i hemmet inträffar, kommer den att registreras som en arbetsplatsolycka? Där har vi en stor grupp arbetare som hamnar utanför statistiken även om den gruppen vanligtvis inte är den mest utsatta när det gäller arbetsplatsolyckor.

Ser vi till de som fortsatt att arbeta där risken för smitta är påtaglig, där antalet anställda kan ha minskat vilket gör att befintlig personal får arbeta fortare, effektivare och snabbare. Det kan i sin tur leda till ohälsa som stress eller arbetsutmattning men även till olyckor då stress minskar uppmärksamheten.

Minskad uppmärksamhet leder till misstag som kan vara förödande och leda till skador eller dödsfall. Döden på jobbet är ständigt närvarande, oavsett om det är coronatider som gäller eller inte. Därför måste det systematiska arbetsmiljöarbetet alltid bedrivas, även i kristider på alla arbetsplatser.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska ske genom samverkan med lokala eller regionala skyddsombud och arbetsgivaren för att skapa en hållbar och säker arbetsplats. Till stöd för detta finns arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket.

Transportarbetareförbundet arbetar hela tiden aktivt för att minska riskerna på arbetsplatserna och skapa en trygg arbetsmiljö för alla anställda, inte bara för medlemmarna. Ett skyddsombud ska verka för hela arbetsplatsen och har enligt arbetsmiljölagen rätt att samverka med arbetsgivaren för att minimera risker på arbetsplatsen.

Ingen ska behöva dö i sitt arbete.