Det nordiska samarbetet måste stärkas på gräsrotsnivå

Behovet, stödet och nyfikenheten för nordiska utbyten och samarbete är stort, men vi behöver hitta vägar att kanalisera och stärka engagemanget, skriver företrädare för Föreningen Norden i Norrbotten.

Föreningen Norden har i över 100 år arbetat för att stärka samhörigheten i Norden genom möten och utbyten.

Föreningen Norden har i över 100 år arbetat för att stärka samhörigheten i Norden genom möten och utbyten.

Foto: Vadim Nefedov

Debatt2025-01-18 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världen håller andan efter presidentvalet i USA. Osäkerheten sprids som ringar på vatten även till oss här i Norden. Rysslands krig i Ukraina, desinformation och antidemokratiska påverkanskampanjer har stor påverkan på det säkerhetspolitiska läget i vår region. I oroliga tider är det extra viktigt att vi står starka i våra gemensamma värderingar och i vårt försvar av öppenhet och demokrati.

Norden har ett av världens äldsta regionala samarbeten, och vår gemensamma styrka är mycket mer än bara en fråga om militärt försvar. Genom NATO-medlemskapet har vi även förbundit oss att bygga upp en stark civil beredskap och ett civilt försvar - över gränserna. Erfarenheterna från coronapandemin visade att samhörigheten och de mellanfolkliga relationerna i Norden inte kan tas för givna. Och i kris blir det särskilt tydligt att ensam inte är stark.

Politiker av alla färger är överens om att samarbetet i Norden är viktigare än någonsin. Men Nordens samhörighet kan inte byggas och stärkas enbart på politisk nivå eller genom formella försvarsavtal. När våra demokratiska värderingar är satta under press behöver vi gå tillbaka till det som utgör grunden för vårt samarbete i Norden; relationer mellan människor, på olika nivåer och över generationer. Här kommer föreningsliv, skolor och andra mötesplatser in.

Föreningen Norden har i över 100 år arbetat för att stärka samhörigheten i Norden genom möten och utbyten. Det är genom relationer vi bygger tillit och stärker vår gemensamma identitet – inte bara för oss som individer utan också för samhället som helhet. Det är grundläggande för vår civila beredskap, vår resiliens och vårt välbefinnande.

Det nordiska samarbetet är en angelägenhet för människor i alla åldrar. Om vi ska stå starka som region och klara av framtidens gemensamma utmaningar är det särskilt viktigt att unga känner en samhörighet och delaktighet i det nordiska samarbetet. Föreningen Nordens nya opinionsundersökning Nordenbarometern 2024 visar att hela 91 procent av unga svenskar mellan 18 och 30 år tycker att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara framtida utmaningar.

Årets Nordenbarometer visar också att unga är nyfikna på Norden. Bland 18–30-åringar kan 7 av 10 tänka sig att arbeta, studera eller bo i ett annat nordiskt land. Det är väldigt positivt att unga i Sverige har en vilja och en nyfikenhet att upptäcka andra delar av Norden. Att fler unga får en nordisk erfarenhet är viktigt för att utveckla tillit och samhörighet över gränserna. 

Behovet, stödet och nyfikenheten för nordiska utbyten och samarbete är stort, men vi behöver hitta vägar att kanalisera och stärka engagemanget.

Tre viktiga steg för att stärka samarbetet i Norden 
- Samhörighet måste byggas från grunden
Samhörighet växer och stärks underifrån genom möten mellan människor. Därför behöver vi satsa på utbyten och mötesplatser för invånare i Norden – över generationer, kulturer, sektorer och landsgränser.
- Utbyten ger vinster för samhället
Möten och utbyten, särskilt i ung ålder, skapar minnen, erfarenheter och relationer att bygga vidare på. Dessa upplevelser bidrar inte bara till individens utveckling utan också till starkare och mer sammansvetsade nordiska samhällen, genom relationer och nätverk.
- Väck liv i beprövade metoder för utbyte
Det krävs en nysatsning på beprövade metoder för utbyte mellan skolor, organisationer och kommuner. Långsiktiga relationer och kontinuerliga möten ger oss starkare samhällen och tryggare invånare.