Det måste ställas hårdare krav på mer öppenhet

Hur ser det ut med styret i Haparanda? Vänsterpartiet tycker det saknas dialog.

Hur ser det ut med styret i Haparanda? Vänsterpartiet tycker det saknas dialog.

Foto: Herman Öberg

Debatt2022-08-30 05:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad betyder demokrati? Enligt riksdagen.se: ”Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt”. Man undrar hur de nu styrande i Haparanda definiera ”demokrati”?

Vänsterpartiet fick ett fullmäktigemandat vid valet 2018. Detta har jag som gruppledare i partiet fått erfara vid ett flertal tillfällen vid olika frågeställningar. Kommunalrådet Tornberg har både i fullmäktige och andra församlingar yttrat ”valresultatet 2018 visar var ni står”. Detta är förvisso rätt men var står det att vi ska hållas utanför när det gäller bland annat information? 

När man gör informationsutskick till kommunstyrelsen kostar det inget att lägga till Vänsterpartiet i gruppen. Vi har blivit hänvisade till att löpande kontakta kommunalrådet för att få information om vad som sker i kommunen. Ofta har man fått läsa i Haparandabladet vad som är på gång eller så har man ”hört på stan”. 

I fredagens Haparandablad finns rubriken ”Politiker imponerades av nya äldreboendet”. I artikeln kan man läsa att det genomförts tre visningar under måndagen. Samma måndag besökte jag Förvaltningshuset i annat ärende och hörde ”i korridoren” att besök skulle företas under eftermiddagen. På direkt fråga senare till kommunalrådet Sven Tornberg fick jag svaret att det endast är socialnämndens och kommunstyrelsens ledamöter som inbjudits till visningen. Underförstått ”och där sitter inte Vänsterpartiet”. 

När man läser fredagens Haparandabladet förstår man att även pressen inbjudits att delta vid visningen. ”Demokrati i Haparanda” kan tolkas som att majoriteten väljer vad som ska delges oppositionen. Då kan man fundera på vad är man rädd för? Att inte dela med sig tolkar jag som att det finns en rädsla för vad det innebär att delge information. 

Jag fick tidigt i mitt politiska engagemang i mitten av 1970-talet följande visdomsord av en föreläsare: "Vill du ha någon att ställa sig bakom ditt förslag – bjud in dem.” Innebörden var att om en person är medveten om något, är den även delaktig i framtida aktioner och beslut i detta. Denna visdom har jag ofta haft användning för i arbetslivet, föreningslivet, samt i mitt fackliga och politiska engagemang. Anser själv att det för det mesta givit positivt resultat.

Valet den 11 september kommer visa om detta är den demokrati som ska styra Haparandaborna fortsättningsvis. Vänsterpartiet må vara ett litet parti i Haparanda kommun men är ack ändå så viktigt. Genom ifrågasättande och krav om mer öppenhet gagnas hela kommunen och den politik som medborgarna förtjänar. Debatter, motioner och lyhördhet är faktorer för en framgångsrik utveckling av kommunens politiska verksamhet. Samtliga partier vill det bästa för Haparanda och dess medborgare, det är strategin för att nå målet som skiljer oss åt. 

Har under denna mandatperiod varit ledamot i barn- och ungdomsnämnden och dess arbetsutskott. I dessa uppdrag har Vänsterpartiet blivit väl behandlat. Trots olika strategier har vi fått information och påverkansmöjligheter likvärdigt de andra partierna i nämnden.