Det där är ett klassiskt tänkande hos klimatförnekare

Svar till Jan Nilsson, NSD:s insändarsida, 5 oktober 2022:

Nyårsafton 2019 var början på slutet för en av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk. "Ny kärnkraft är mycket dyrare och har heller ingen möjlighet att finnas på plats så snabbt som det behövs. Se bara på alla förseningar (och fördyringar) som Finland drabbats av när det gäller ny kärnkraft" skriver Bertil Bartholdsson (V).

Nyårsafton 2019 var början på slutet för en av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk. "Ny kärnkraft är mycket dyrare och har heller ingen möjlighet att finnas på plats så snabbt som det behövs. Se bara på alla förseningar (och fördyringar) som Finland drabbats av när det gäller ny kärnkraft" skriver Bertil Bartholdsson (V).

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2022-10-06 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Nilssons svar innehåller en del av de vanliga kodorden från klimatförnekarhåll. Växthusgasen koldioxid beskrivs som ”livets gas” och media och statstelevision står för en ”hjärntvätt” av medborgare via sin rapportering av forskarvärldens slutsatser inom klimatområdet. 

Det är svårt att argumentera mot klimatförnekare eftersom deras övertygelse till största delen är känslomässig. Då hjälper det inte att redovisa fakta och slutsatser från vetenskapsvärlden där enigheten är i stort sett total bland alla som forskar inom klimatområdet. 

Det jag därför främst vill bemöta är påståendet i rubriken att den gröna omställningen är på väg att ruinera oss. Underförstått att de höga elpriserna idag skulle bero på den gröna omställningen. 

Sverige har under 2022 varit en av Europas största nettoexportörer av el. Vi har producerat mycket mer el än vad vi har konsumerat inom Sverige.  

Den svenska elen har haft låga produktionskostnader. Priset på såld el har däremot varit skyhögt. På den fria elmarknaden spelar den produktionskostnaden mindre roll. Där sätts priset efter marginalkostnaden för den sist producerade kilowatt-timmen. Vilket är mycket högre än produktionskostnaden. 

När vi exporterar el påverkas vi också av de priser på el som finns ute i Europa. Under första kvartalet i år hade Sverige Europas lägsta elpriser. Priserna i Europa var i genomsnitt tre gånger så höga som i Sverige. När marknaderna knyts samman så stiger priserna i Sverige 

Vi behöver en prismodell i Sverige där den inhemska elkonsumtionen skils från exportmarknaden där priset i de svenska elområdena kan hållas nere. Flera EU-länder har idag liknande undantag från elmarknaden.  

Detta är speciellt viktigt för Norrbotten. LKAB, SSAB, Green Steel plus ett antal mindre och medelstora investerare planerar för en gigantisk omställning till mer eller mindre fossilfri industriproduktion. Deras kalkyler bygger alla på en kraftigt ökad elproduktion till låga priser. Bara LKAB räknar med att använda lika mycket el som hela Danmark vid full omställning. 

Avgörande för omställningen är tillgången på el till låga priser. I nuläget handlar det om vindkraft. Ny kärnkraft är mycket dyrare och har heller ingen möjlighet att finnas på plats så snabbt som det behövs. Se bara på alla förseningar (och fördyringar) som Finland drabbats av när det gäller ny kärnkraft. 

Elpriserna är viktiga för alla konsumenter. Men i Norrbotten tillkommer att det ligger tusentals arbetstillfällen i vågskålen. 

Norrbottens industri går i spetsen med jätteinvesteringar som kan få avgörande betydelse för att minska klimatutsläppen både i Sverige och i resten av världen. Den möjligheten ska vi ta tillvara.