Det är viktigt med transparens i all skolverksamhet

Det är viktigt att noga tänka igenom vilka handlingar som bör göras offentliga och att det måste göras utan att individens integritet kränks eller att företagsinformation riskerar att försämra konkurrensen, skriver Linda Öholm, Head of Public Affairs, IES.

Linda Öholm, Head of Public Affairs, Internationella Engelska Skolan

Linda Öholm, Head of Public Affairs, Internationella Engelska Skolan

Foto: IES

Debatt2025-02-25 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ledare i NSD skriver Egil Sturk om offentlighetsprincipen för friskolor och att Internationella Engelska Skolan “föreslår inskränkningar i den svenska demokratin”. Det är ett ytterst anmärkningsvärt och felaktigt påstående som naturligtvis inte ska få stå oemotsagt. 

Det är viktigt med öppenhet och transparens i alla skolverksamheter. Det gäller oavsett huvudman. Vi på Internationella Engelska Skolan (IES) vill bidra till ökad transparens och öppenhet och underlätta för elever och vårdnadshavare så att de själva ska kunna jämföra skolor och välja utbildning utifrån sina preferenser, oavsett driftsform.

Det svenska samhället har idag stora utmaningar med kriminalitet men även med en förändrad omvärld. Det har under senare tid blivit allt tydligare att det finns såväl svenska som utländska aktörer i och utanför samhället som väljer att utnyttja offentlighetsprincipen och den öppna information som den erbjuder på ett sätt som knappast varit syftet med lagstiftningen. Den kan utnyttjas av kriminella och antagonistiska intressen som ett led i deras brottsliga eller systempåverkande verksamhet. 

Syftet med ökad insyn kan uppnås med mindre byråkratiska åtgärder, såsom en insynslag. Det är viktigt att noga tänka igenom vilka handlingar som bör göras offentliga och att det måste göras utan att individens integritet kränks eller att företagsinformation riskerar att försämra konkurrensen.

Avslutningsvis, i en demokrati kan och får man tycka olika. Det är värt att värna och försvara. Det går att göra utan att anklaga meningsmotståndare för att vara just odemokratiska.