Den politiska makten i Boden koncentreras

Tänker S involvera oppositionen i arbetet med samhällsomvandlingen i Boden? Det frågar sig Anders Pettersson (BA) och Conny Sundqvist (V) i ett öppet brev.

Markberedningen inför H2 Green Steels stålverksbygge är i gång. Etableringen får stora konsekvenser för Bodens kommun.

Markberedningen inför H2 Green Steels stålverksbygge är i gång. Etableringen får stora konsekvenser för Bodens kommun.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Debatt2023-03-14 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Socialdemokraterna i Boden.

Det pågår för närvarande som alla känner till ett omfattande arbete i kommunens korridorer för att kunna leva upp till de förväntningar som ställs på kommunen i samband med de stora etableringarna som planeras. Arbetet sammanfattas ganska tydligt och konkret i kommunens nyligen antagna värdegrund där det bland annat uttalas att: 
”Tillsammans skapar vi framtidens välfärdssamhälle”.
Som politisk opposition ställer vi oss frågan, tillsammans med vem? Frågan är verkligen berättigad då det för närvarande pågår en politisk maktkoncentration till några få politiker. De beslut som ni Socialdemokrater tagit i form av nya arvodesregler talar sitt tydliga språk, nämligen att den politiska makten i huvudsak kommer att koncentreras till tre personer. Vi ser samtidigt att antalet beslutsärenden i kommunfullmäktige minskat vilket leder till att oppositionen får allt mindre insyn i det som sker och möjligheten till delaktighet minskar.
Slutsatsen blir att ni Socialdemokrater i stort sett på egen hand kommer att styra utvecklingen med hjälp av era vapendragare i Sjukvårdspartiet trots att drygt 49 procent av de röstberättigade i Boden röstade på ett annat parti.
För att kommunens medborgare ska vara medvetna om det som sker är det viktigt att både risker och möjligheter presenteras så tydligt som möjligt för att alla ska ha möjlighet att förstå vad som pågår. Ni i kommunledningen har under en lång tid varit duktiga på att lyfta fram möjligheter till utveckling av vår kommun och mindre duktiga på att tydligt visa på vilka risker kommunens medborgare tar.
Några faktorer att reflektera över:
Hur kommer befolkningsutvecklingen i verkligheten att bli?
I vilken utsträckning kan man förvänta sig att de som flyttar till vår norra del av landet verkligen väljer att bo i Boden?
Hur kommer den kommunala ekonomin att påverkas under både lång och kort sikt med anledning av kraftiga underskott, cirka 420 miljoner kronor för planperioden 2023-2025?
Hur kommer den kommunala ekonomin att påverkas på grund av kraftig upplåning och höjda räntor?
Vilka risker tar kommunen i de stora infrastrukturinvesteringar som planeras?
Även om en kommun som Boden mäktar med en så dramatisk omställning som det är frågan om under en så kort tid som nu planeras är frågan vilka riskbedömningar som ligger till grund för det fortsatta arbetet. Nya verksamheter tillkommer men hur påverkas nuvarande verksamheter som äldreomsorg, skola, kultur mm. Frågor som i allra högsta grad är befogade och som måste diskuteras.


Är den styrande majoriteten intresserad av att diskutera detaljer och risker eller väljer man i den ”lilla kretsen” att bara ”köra på”. 
Omvärlden och allt som sker runt omkring vår kommun och vårt land talar egentligen för att vi måste analysera möjligheten till utveckling och tiden för detta på ett mera genomgripande sätt.
Vår fråga till Socialdemokraterna är om de är beredda att på allvar involvera oppositionen i utvecklingsarbetet eller om det som tidigare bara kommer att handla om ett begränsat informationsutbyte.