Det är studenttider i Norrbotten. Ungdomar som med glädje, framtidstro och hopp om att få ett arbete, bostad och kunna leva ett självständigt liv går nu ut i arbetslivet. De förväntar sig schyssta arbetsvillkor och en trygg inkomst och för dem är det självklart att kön inte ska göra skillnad i lön och arbetsvillkor.
De som utbildat sig till yrken inom välfärden förväntar sig en fast anställning. Ett arbete med trygga arbetsvillkor, en kontinuerlig inkomst som de kan försörja sig och leva på, ja till och med kunna spara en slant inför framtiden. En arbetsgivare som har goda arbetsvillkor, en bra arbetsmiljö där ingen utnyttjas, blir utsatt för trakasserier, riskerar arbetsrelaterade sjukdomar och skador på grund av arbetet. När unga väljer att utbilda sig inom välfärden, vill de investera i sin egen utveckling, få karriärmöjligheter och för att de vill göra skillnad.
Tyvärr är de som söker sig till vissa av dessa utbildningar alldeles för få. Alldeles för många väljer efter några år i yrket söka sig till andra verksamheter och branscher för att arbeta med något annat.
Därför måste förutsättningar ges för att göra välfärdsyrkena attraktiva och för att proffsen ska få vara proffs för att upprätthålla kontinuitet i yrkesutövningen. Behovet av rekrytering är stort. År 2026 kommer behovet vara 136 000 fler undersköterskor och vårdbiträden. Utöver det behövs barnskötare, bussförare, personliga assistenter, kockar, lokalvårdare, fastighetsskötare och VA tekniker för att nämna några yrkesgrupper.
Ska vår gemensamma välfärd kunna fungera och hålla en god kvalitet, måste arbetsgivare och politiker fatta kloka beslut som tryggar personalförsörjningen, här och nu och i framtiden. Då duger det inte att erbjuda sms- och timanställningar, deltidsanställningar, minutstyrda scheman, delade turer, för få kollegor och krav som ställs på arbetsuppgifter men uteblivna resurser att kunna utföra dem.
Vi kräver fler kollegor, heltid som norm, avskaffade visstidsanställningar och delade turer, möjlighet till yrkesutveckling, högre löner och att personalen görs delaktig och kan påverka sina arbetsvillkor.
Det är vår övertygelse om att detta är rätt väg att gå för att upprätthålla och höja kvaliteten i välfärden och för att öka attraktionskraften till välfärdsyrkena.
Nu är det dags att gå till handling!