Den kundnära banken behövs fortfarande

Handelsbanken stänger sitt kontor i Övertorneå.

Handelsbanken stänger sitt kontor i Övertorneå.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-05-22 09:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Handelsbanken: 
Att från politiskt håll lägga sig i vad privata företag gör och inte gör är ovanligt och absolut inget som ska göras utan ordentlig eftertanke. Det lokala bankkontoret är däremot inget vanligt företag. Bankkontoret är på samma sätt som byabutiken eller hemtjänsten något som möjliggör ett bra och levande samhälle för alla. Att Handelsbanken nu planerar att lägga ner de lokala bankkontoren i Övertorneå och Överkalix är ett stort steg bort från vad en bank både kan, och bör, göra för samhällets utveckling. 

Bankkontoren är en del av människors liv vid de allra mest vardagliga situationer såväl som de mest avgörande. De möjliggör inflyttning, de hjälper företag att etablera sig och familjer att köpa första huset. De är där när feriejobbande ungdomar ska få sin första lön och när pensionen placeras. 

Handelsbanken framhåller sin historia extra mycket i år. I maj för 150 år sedan grundades banken som hade ambitionen att vara “modig, följsam och kundnära”. Handelsbanken beskriver själva hur grundarna tröttnade på sättet som dåtidens banker bedrev bankverksamhet. 

Nu är det vår tur att säga att vi tröttnat. Vi har tröttnat på att ni å ena sidan marknadsför er med att ni är en “kundnära” bank och att ni har ett socialt engagemang, samtidigt som ni lämnar de som bidragit till era vinster i sticket. Idag är Handelsbanken en av de allra största i sin bransch, i dag har ni råd att gå emot strömmen, ändå saknas modet. 

Att många betalar sina räkningar på internet och kollar sitt banksaldo i mobilen idag betyder inte alla gör det. Att det går att digitalisera vissa banktjänster betyder inte att de fysiska kontoren i Övertorneå och Överkalix, med sina kunniga personal, har spelat ut sin roll. Att det går att maila betyder inte att de som vill prata på något av de lokala minoritetsspråken, på modersmålet, när de ska ta viktiga beslut om sin ekonomi försvinner. Att unga kunder gör överföringar via sin internetbank sent på kvällen betyder inte att de som varit kunder hela sina liv plötsligt inte har behov av att besöka kontoren på dagen. 

Vi vädjar till er att tänka om och dra i handbromsen för avvecklingen. De lokala bankkontoren behövs fortfarande. Än finns det tid att vara modiga, följsamma och kundnära, även i Övertorneå och Överkalix.