Den gröna omställningen måste vara socialt hållbar

"Vi måste säkerställa att den gröna industriomställningen är socialt hållbar" skriver MP.

Fossilfri järnsvamp ska tillverkas med hjälp av vätgas, men kom ihåg att omställningen inte bara handlar om industrier, skriver Miljöpartiet.

Fossilfri järnsvamp ska tillverkas med hjälp av vätgas, men kom ihåg att omställningen inte bara handlar om industrier, skriver Miljöpartiet.

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Debatt2022-08-19 11:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt Norra Sverige och dess befolkning måste vara i centrum för den gröna omställningen –  inte bara en plats med mycket mark och resurser. 

Tillfällig guldrusch i en landsdel när en grön industri etableras får inte leda till att de människor som redan bor på platsen inte har råd att flytta eller att det skapas omfattande spekulation på bostäder på en liten ort. Därför vill vi i Miljöpartiet satsa på kompetensförsörjning och bostadsförsörjning, eftersom att det är förutsättningar för att den gröna omställningen ska vara socialt hållbar

Det är fantastiskt att se den gröna industrin växa fram i norra Sverige. Miljöpartiet har arbetat hårt för att bidra med de politiska förutsättningarna för detta och resultatet börjar redan synas. Vi är återigen världsledande på hållbarhet och grön innovation, något som vi ska främja och vara stolta över. Detta vill Miljöpartiet bland annat göra genom att satsa 100 miljarder kronor varje år på den gröna omställningen. 

Men, denna omställning är också krävande, och ställer krav på samhällena den sker i, som alla större förändringar. Därför måste vi se till att den gröna industriomställningen också är socialt hållbar och bidrar till en positiv samhällsutveckling i norra Sverige. Vi kan inte ha en upprepning av den kraftiga utbyggnaden av vattenkraften på 1950- och 1960-talet. Då gjordes stora ingrepp i både naturen och i förutsättningarna för andra näringar i norra Sverige, men utan att vinsterna kom lokalsamhället till del. 

Två frågor är centrala. Dels säkra kompetensförsörjningen. Finns rätt utbildad arbetskraft lokalt och regionalt så blir de nya gröna industrierna arbetstillfällen på plats, och inte bara något som leder till inflyttning från andra orter och länder. Miljöpartiet vill därför säkra kompetensförsörjningen genom att utöka utbildningsprogrammen på gymnasium och högskolor för framtidens gröna industrijobb i norra Sverige och säkerställ att det finns attraktiva utbildningsplatser i relevanta utbildningar i närheten av de orter där nya jobb skapas. 

Dels måste bostadssituationen hanteras bättre. Tillfällig guldrusch i en landsdel när en grön industri etableras får inte leda till att de människor som redan bor på platsen inte har råd att flytta eller att det skapas omfattande spekulation på bostäder på en liten ort. Därför vill vi inför statliga garantier så att tillfälliga bostäder kan tas fram snabbt där utbildning och etablering leder till dramatisk ökning av bostadsbehov i närheten av gröna industrietableringar. Vi vill också att kommunerna tar större ansvar för byggande av hyresrätter och god samhällsservice även utanför centrum i städer. Det räcker inte med bostäder - samhället behöver planera även för platser för idrott, rekreation och kultur. 

Det är avgörande att skattepengar från nya gröna industrier går tillbaka till de kommuner och regioner där skatteintäkterna skapats. Det måste bland annat ske genom statliga investeringar men även genom att säkerställa att välfärden fungerar, det handlar exempelvis om att nyanställa inom vård och omsorg. 

Det här handlar inte bara om att hantera en redan ansträngd situation. Det handlar också om att redan nu blicka bakom nästa hörn och planera för samhällsförändringarna och samhällsbehoven som kommer under de närmaste decennierna. Då skapar vi förutsättningar för att den gröna omställningen blir socialt hållbar och att den gynnar norra Sverige på riktigt.