DCA-avtalet gör Sverige osäkert på nya sätt

Sverige, en gång känt för sin neutralitet, och som föregångsland inom demokrati och fred står inför en ny verklighet, inte bara genom inträdet i Nato, utan framförallt med det mycket mer långtgående DCA-avtalet, skriver företrädare för miljöpartiet i Norrbotten i en debattartikel.

Debatt2024-06-14 16:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 DCA, Defence Cooperation Agreement, ett avtal som ger USA mycket långtgående friheter att placera såväl militär personal, konsulter och anhöriga som vapen och material på fyra baser i Norrbotten, Luleå, Boden, Vidsel samt Kiruna. Vi blir en del av USAs globala försvarsstruktur och frånsäger oss kontroll över dessa områden, mot flera myndigheters inrådan. 

Det avtal som regeringen undertecknat innebär att alla på basen lyder under amerikansk lag och är befriade från visum- och tullregler vid införsel av olika varor. Det innebär till exempel en annan rätt att bära vapen än i Sverige och att amerikanska medborgare kan undgå straff för brott på svensk mark. Det lägger grunden en ny otrygghet i de orter som berörs. I Nederländerna finns amerikanska baser, som alltjämt lyder under holländsk lag, vi behöver naturligtvis en sådan tillämpning även här. 

Dessutom har vi gett USA rätt att importera och lagra krigsmateriel på vår mark och förvägra oss  tillträde. USA kan alltså, utan Natos inblandning, utnyttja Norrbottens militärbaser för egen krigföring. Detta innebär att Sverige har förlorat sin suveränitet över dessa områden och gör oss till ett uppenbart militärt mål på ett sätt vi aldrig varit förr. Är detta förenligt med vår legalitetsprincip att via enskilda, bilaterala avtal släppa territoriell kontroll? Vi behöver förfoga över vårt eget territorium. 

Slutligen, kärnvapenfrågan. Även kärnvapen kan föras in utan vår vetskap eller kontroll till dessa baser. Vår konservativa regering hävdar att Sverige följer Natos strategi, och att inga planer finns på att placera kärnvapen här i fredstid, men det saknas garantier och på senare tid har regeringsföreträdare varit allt mer öppna för kärnvapen. Länder som Norge, Finland, Litauen och Spanien har förbud mot kärnvapen. Norrbotten, med hela fyra berörda baser, blir ett högintressant militärt mål. Vi behöver en tydlig lagstiftning som förbjuder införsel och lagring av kärnvapen inom Sveriges gränser, både i fredstid och krigstid, och detta innan ett DCA-avtal kan godkännas. Därför röstar Miljöpartiet nej till DCA-avtalet och vi uppmanar Socialdemokraterna att göra samma ställningstagande i riksdagen. 

Sverige måste tänka på sin egen säkerhet och suveränitet. Vi behöver en seriös debatt och en konsekvensutredning, inte ministrar som bara är förtjusta över att få skriva under ett avtal med USA. Det är dags att vi tar kontroll över vår egen framtid.