Dags att ta återbruket till ny nivå

Det är hög tid att kommuner tar återvinningstänket till en högre nivå. Gör som Eskilstuna, som startade världens första återbruksgalleria, ReTuna, skriver Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft. Namnet? Kanske CircuLule, Gälliva:re, KiRe:na eller Torneåterbruk.

Debatt2021-06-21 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det var världens första återbrukgalleria, ReTuna, som tog hem Sveriges Konsumenters och Råd & Röns konsumentpris Blåslampan tidigare i år var kanske ingen större överraskning, trots tuff konkurrens. Den egentliga frågan är väl varför inte fler kommuner följer i ReTunas spår? Sex år efter att det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och miljö, öppnade ReTuna är det hittills bara Emmaboda och Härnösand som meddelat att de tänker dra igång varsin återbruksgalleria.

Jamen, det finns väl second hand-butiker överallt, tänker du kanske. Jo, men det unika med ReTuna är att man samlat olika butiker under ett och samma tak. Här finns inte bara butiker med kläder och möbler. Här finns också renoverade datorer, upprustade cyklar, och återbrukat byggmaterial. En del säljs som det är, annat fräschas upp, görs om eller repareras. Recycle, upcycle, reuse, alltså.

Vi är nog många som när vi rensar ut hemma tänker att vi borde skänka istället för att slänga. Men så tryter orken och allt slängs i stället. Fördelen med ReTuna är att gallerian ligger i anslutning till återvinningscentralen så att det går lätt att lämna in för återbruk.

Allt detta ligger förstås helt rätt i tiden. Medvetenheten om vad konsumtionen kostar miljön och klimatet är stor. Viljan att dela prylar och tjänster och köpa/sälja second-hand har ökat i flera år. Och möjligheten att använda rut-avdraget för reparationer av prylar ska öka viljan att låta laga saker i stället för att slänga ytterligare. Om det behövs, så kommer här några fler argument för att satsa på återbruksgallerior: 

Konsumtionen av inredning och hushållsprodukter har under en tioårsperiod ökat med 44 procent (!) samtidigt som handeln med begagnat i det här segmentet är fortsatt väldigt liten, enligt Mistra Sustainable Consumption. 

Ett klädesplagg som används dubbelt så många gånger minskar sin klimateffekt med 49 procent.

Senast 2025 måste alla EU:s medlemsländer samla in och återvinna textilier. 
Försök att placera återbruksgallerian i närheten av kollektivtrafik så minskar konsumtionens klimatavtryck ytterligare. 

Självklart behöver också vår riksdag och regering se över vad de kan göra för att gynna återbruket i stort och därmed klimatet och miljön. Men det får inte hindra att Sveriges kommuner drar sitt strå till stacken. Och ReTuna är helt enkelt en alldeles för bra idé för att inte återbrukas!