Under de senaste två åren har vi bevittnat ett krig som har skakat kontinenten, det är ett krig som inte bara handlar om territoriell integritet eller geopolitiska ambitioner, det är en kamp för själva själen i Europa.
Vi har upplevt två år med ett krig i Europa. Ett krig som Ryssland inte får vinna – om vi vill fortsätta leva i ett Europa så som vi känner det i dag.
Om vi önskar att fortsätta leva i det Europa vi känner till i dag, ett Europa präglat av fred och samarbete, måste vi stå enade mot aggression och aggressionens utövare. Att stödja Ukraina är inte bara en handling av solidaritet, det är en nödvändighet för vår egen framtid.
Och i det läget är det inte klädsamt att Sveriges regering är stolt över att vara snålast i EU. Frihet och fred är inte gratis, solidaritet måste få kosta. Sverige måste lyfta blicken och se att det inte är seriöst att den svenska regeringens enda prioritering för EU:s budget är att den ska vara så sparsam som möjligt – och att den till varje pris ska skäras ned.
EU:s solidaritet med Ukraina är så viktig att vi måste acceptera en större budget än vi egentligen skulle vilja. När USA vacklar om finansiellt och militärt stöd måste EU kunna stötta Ukraina än mer så länge kriget pågår, och bidra till återuppbyggnaden.
Samtidigt hotas EU:s förmåga att spela en avgörande roll från flera håll.
Ungerns Viktor Orbán har förhalat Ukraina-paketet på 50 miljarder euro – även om han motvilligt accepterat att EU börjar förhandla med Ukraina om ett medlemskap. Såsom partigrupper till höger i Europarlamentet har gång på gång försvårat stödet till Ukraina, så kan vi inte ha det.
För Centerpartiet är framtiden för Ukraina att få bli en del av EU, säkra fortsatt finansiellt och militärt stöd och se till att medlemskapsförhandlingar kan påbörjas så snart som möjligt för att fortsätta Ukrainas integration i EU. Därför vill vi se att Tidöregeringen är pådrivande för att EU ska agera genom följande initiativ:
• Ett EU-medlemskap för Ukraina kan bli verklighet med hjälp av stödinsatser för att säkerställa kraven på demokrati och en fungerande rättsstat. Sverige bör även verka för att få till stånd en kommissionärsportfölj som vigs åt koordinering av stöd till Ukraina och EU:s utvidgning.
• Stödet till Ukraina måste ökas och tryggas långsiktigt utöver den gemensamma EU-insatsen. EU-länderna bör enas om ett golv och en stödnivå baserad på varje lands BNP så länge kriget fortgår. Sverige och andra länder måste höja sin ambitionsnivå så att den är i nivå med de länder som i dag satsar mest, som Estland.
• Viktor Orbán är Putins lakej mitt i EU-samarbetet. Inget tyder på att han kommer sluta vifta med sitt veto för att hota stödet till Ukraina. Det är dags att EU fråntar Orban rösträtten i ministerrådet och därmed beröva honom möjlighet att obstruera, blockera och sabotera.