Bodens kommun ger med ena handen men tar med den andra

Bodens kommun bör tänka om när det gäller planerna på att bygga bostäder på jordbruksmark, är uppmaningen från Jenny Karlsson, LRF.

Jordbruksmark är en ändlig resurs, skriver LRF:s länsordförande Jenny Karlsson, som vill se Bodens kommun tänka om när det gäller planerna på att bebygga åkermark.

Jordbruksmark är en ändlig resurs, skriver LRF:s länsordförande Jenny Karlsson, som vill se Bodens kommun tänka om när det gäller planerna på att bebygga åkermark.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Debatt2022-01-18 08:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För drygt två år sedan delade LRF Norrbotten ut diplomet ”Innovativ upphandling” till kommunstyrelsens ordförande i Boden, Claes Nordmark (S). Diplomet var en uppmuntran för det goda arbetet som kommunen gjort i sin upphandling av livsmedel. 

Det var i grunden ett politiskt beslut som hade banat väg för att andelen närproducerad mat ökat i offentliga kök. Tjänstepersoner såg till att inköpen delades upp i mindre poster, så att även mindre företag kunde lämna anbud. ”Det är viktigt att värna om utvecklingen på landsbygden, att tänka på självförsörjningsgraden i länet och att skapa arbetstillfällen. Vi vill att våra inköp ska bidra till en hållbar livsmedelsproduktion”, sade Claes Nordmark till LRF då.

Boden är alltså ett föredöme på detta område. Just därför är besvikelsen över Bodens kommuns planer på att bygga på åkermark så stor. 

De folkvalda vill att bostäder ska uppföras på kommunens bördigaste åkermark, på Petön. Det är ett 20 hektar stort sammanhängande område med så goda odlingsförutsättningar att det går att odla direkt för humankonsumtion där, som grönsaker och potatis. Så är inte fallet på många andra håll i Norrbotten. 

Jordbruksmark är något som skapats genom tusentals år av geologiska processer. Det är alltså inte jord som går att få fram inom överskådlig framtid. Jordbruksmark är med andra ord en ändlig naturresurs, och när den byggts på kommer den aldrig åter. Att hugga ned skog och nyodla på annan plats är inte ett alternativ på våra breddgrader och med de marker vi har. Däremot är det fullt möjligt att bygga bostäder på andra platser.

I takt med klimatförändringarna spås sydligare delar av jordklotet att få mycket stora svårigheter att odla. Ett stort ansvar faller därför på oss i den nordligare delen att ta fram mat till en växande världsbefolkning. 

Men detta tycks Bodens kommun blunda för. Här ger politikerna med den ena handen och tar med den andra. Vilka jordbruksmarker står näst på tur att exploateras? Och hur ska kommunen kunna fortsätta upphandla närproducerat när kommunen slår undan benen för de leverantörer de säger sig värna? 

Kommunen har nu en möjlighet att visa handlingskraft och göra ett omtag i frågan om byggande på åkermark. Då skulle Boden fortsatt kunna vara en förebild; en kommun som främjar det lokala näringslivet, tar ansvar för en långsiktig och hållbar livsmedelsproduktion och en levande landsbygd. 

Allt annat är faktiskt bara tomma ord.