Arbetsgivare måste bli bättre på att följa Arbetsmiljölagen om företagen ska ses som seriösa aktörer på arbetsmarknaden.
Det finns flera branscher där nattarbete är vanligt förekommande, transport- taxi- och bevakningsbranschen är några av dem. Det som forskning genom åren visar är att nattarbete även påverkar vår hälsa negativt. Ibland med allvarliga sjukdomar som följd.
Det kan röra sig om rena nattjobb men även skiftgång, varierande mellan natt- och dagarbete, ofta med väldigt kort omställningstid mellan de olika skiften. Det kan påverka hälsan desto mer då kroppen blir förvirrad om vad som gäller, vila eller vaken tid.
Kroppen är inställd på att vara vaken och aktiv dagtid och att vila och fasta på natten. Det är den normala kroppsrytmen. Det moderna samhället ställer krav på att vi även måste arbeta natt. Näringslivets tankesmedja Timbro krävde nyligen att nattarbete ska vara norm utan påverkan av lag, avtal eller fackförbund. Men nattarbete stökar till det för kroppen. Exempelvis går magen i viloläge nattetid vilket gör att man inte ska äta en tung och stabbig måltid nattetid. Det gäller även om man arbetar natt.Andra faktorer som spelar in på hälsan är hur man äter, sover, motionerar och vilken arbetsbelastning man har när man arbetar natt eller har skiftgång. Dålig sömn påverkar omdömet vilket även ökar risken för arbetsskador.
Arbetsmiljölagen Kapitel 3 § 2 säger att arbetsgivarens ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Därför är det viktigt med riskbedömningar av ett arbetsmoment för att klargöra vilka risker det kan medföra för en arbetstagare. Riskbedömningar ska göras i samverkan med skyddsombud.
Det kan gälla hur schemat läggs, hur mycket vila som finns mellan arbetspassen, hur långa arbetspassen är, vilken typ av arbete eller arbetsbelastning som det gäller under arbetspasset men även finns det tid för vila under arbetspassets gång?
Alltför ofta hoppar arbetsgivare över riskbedömningarna och uppmuntrar inte arbetstagare att rapportera in fel och brister i verksamheten, risker som kan leda till en olycka eller ohälsa. Tvärtom möts ofta tillbudsrapporter från arbetstagare med kritik och negativa konsekvenser för arbetstagaren. Arbetsgivare måste bli bättre på att följa arbetsmiljölagen!