Besluten kan leda till närsjukvårdens kollaps

Regionens organisationsförändringar oroar Länsföreningen Hjärt- lung i Norrbotten.

Regionens organisationsförändringar oroar Länsföreningen Hjärt- lung i Norrbotten.

Foto: Foto: Simon Rehnström/ SvD/TT

Debatt2020-12-18 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Organisationsförändringarna som föreslås i konsultrapporten kan resultera i närsjukvårdens kollaps.
Sjukvården står inför svåra utmaningar vad gäller både långsiktig kompetens-försörjning och ekonomisk hållbarhet. Den jämlika vården och omsorgen är hotad. Regionen beslutar om personcentrerad vård, men agerar för en organisations-centrerad vård. Evidensgraden för att stora omorganisationer av leder till ökad effektivitet är mycket låg. 
Det är synnerligen olämpligt och riskfyllt att driva igenom en stor omorganisation mitt under pågående pandemi. Sverige och hela hälso-och sjukvården befinner sig i den största krisen i mannaminne. Att under samma period också genomföra en stor organisationsförändring med effektiviseringssyfte innebär uppenbara risker. Konsekvenserna blir sannolikhet försämrad arbetsmiljö, personalflykt och ökade rekryteringssvårigheter. 
 

Förslaget till ny driftsorganisation har skapats utan insyn eller rådfrågan av verksamhetsnära representanter eller patientföreträdare. Verksamheternas och patienternas kunskap har helt åsidosatts, vilket står i direkt strid med regionstyrelsens egen strategiska plan, där vikten av transparens, delaktighet och engagemang från medarbetare och patienter betonas. De föreslagna divisionsindelningarna är inte heller logiska ur verksamhetssynvinkel. Flera verksamheter som i vardagen har ett mycket nära samarbete med varandra i den dagliga vården, har i förslaget separerats till olika divisioner. Om organisationen sätts i drift enligt förslaget kommer det leda till klart ökade samordningssvårigheter då ingen helhetssyn finns, vilket i slutändan drabbar den enskilda patienten som ska färdas mellan olika vårdenheter. De stora ekonomiska samordningsvinsterna kommer sannolikhet att försvinna.
Ju bättre kapacitet länsdelssjukkhusen/hälsocentralerna har att klara av akutsjukvården och vanligt förekommande kroniska tillstånd, desto bättre möjligheter kommer länssjukhuset ha att kunna omhänderta patienter som kräver multiprofessionell specialistkompetens.



Vi vill verka för att minska antalet organisatoriska hinder– allt för att skapa en sömlös hälso-och sjukvård för varje enskild medborgare genom hela vårdkedjan. Vi förespråkar därför att man ska förädla och förbättra nuvarande organisation, och driva den i samma riktning som sjukvården i andra regioner och nationellt – mot stärkta närsjukvårdsområden och nära vård.