Nu pågår Beredskapsveckan i hela Sverige. Det är en vecka för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Det handlar i grund och botten om hur vi, alla tillsammans, klarar av situationer när samhället inte fungerar som vi är vana vid och förväntar oss. Från att el, dricksvatten, vägar, finansiella tjänster eller mobilnät slås ut till det yttersta hotet – att Sverige angrips av främmande makt.
I år är temat för Beredskapsveckan Sätt i gång! – och det har vi gjort.
Vi är myndighetschefer i det svenska krisberedskapssystemet och det civila försvaret och vi ser utmaningarna bli allt fler och allt större. Det är en osäker tid vi lever i och en bredd av hot vi ska förebygga, förbereda oss för och hantera tillsammans. Sverige behöver klara kriser och svåra påfrestningar i fredstid, inte minst till följd av klimatförändringen. Samtidigt kan vi inte utesluta att det kan bli krig i vårt land. Därför behöver hela totalförsvaret, det militära och det civila försvaret tillsammans, stärkas för att minska risken för ett angrepp.
Vi och våra myndigheter har ett särskilt ansvar. Vi har regeringens och riksdagens uppdrag att driva på det gemensamma arbetet för att bygga ett motståndskraftigt Sverige och ytterst att förbereda vårt land för krig. Och vi är igång:
- Energiförsörjning i kommunerna. För att stärka energiförsörjningen i kommunal verksamhet etableras nu både sätt att arbeta med och finansiera insatser. I ett pilotprojekt som pågår finansieras exempelvis reservkraft i tio utvalda kommuner i år.
- Tryggare tillgång till mat och vatten. Tillsammans med näringslivet stärker vi förmågan att förebygga och hantera allvarliga störningar i livsmedelskedjan. Den nationella vattenkatastrofgruppen har förstärkts med utrustning och personal.
- I Norra civilområdet finns kris- och krigsorganisationer på plats med personal som fortsätter att utföra sina arbetsuppgifter vid samhällsstörningar och vid krigsfara och krig. Vi förbereder oss för att kunna ge civilt och militärt stöd till allierade trupper i Sverige, så kallat värdlandsstöd.
Det är viktiga steg på vägen, men det räcker inte. Ett starkt civilt försvar består av allt som behöver fungera i samhället, som inte är en del av det militära försvaret. Ytterst ingår vi alla i det civila försvaret. Vi gör det genom den beredskap vi har själva, med vår familj och våra grannar – men också som medarbetare, arbetsgivare och företagare. Det betyder att vi alla har ett ansvar och behöver göra vår del. Många är redan i gång – men vi behöver bli fler och göra mer.
Ett första steg kan vara att se om din kommun har aktiviteter i samband med Beredskapsveckan som du kan delta i, gå igenom din egen hemberedskap eller lära dig mer om ditt företags roll och ansvar.
Avslutningsvis vill vi påminna om att utgångsläget är bra. Sverige är ett i grunden välfungerande samhälle och vi lär oss och utvecklas av de påfrestningar vi nu möter. Tillsammans har vi goda förutsättningar att leverera vårt allra bästa i kris – och, ifall det värsta händer, i krig.