Behövs det fler gruvor längs Torneälven?

Den samlade påverkan från gruvorna i Kiruna, Svappavaara, Kaunisvaara och Hannukainen utgör ett hot mot Torneälven. Därför säger vi nej till nya gruvor i Kaunisvaara, skriver Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

Torneälven påverkas redan av LKAB i Kiruna och Svappavaara, Viscaria och vid drift även gruvan i Mertainen. Att förstöra mer natur för kortsiktig exploatering är varken en smart eller hållbar lösning för Norrbotten.

Torneälven påverkas redan av LKAB i Kiruna och Svappavaara, Viscaria och vid drift även gruvan i Mertainen. Att förstöra mer natur för kortsiktig exploatering är varken en smart eller hållbar lösning för Norrbotten.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Debatt2024-11-27 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen har deltagit i domstolsförhandlingar vid Mark- och miljööverdomstolen i Pajala som handlade om Kaunis Irons ansökan om förlängt miljötillstånd för den befintliga gruvan i Tapuli, samt även planer på två nya gruvor i Palotieva och Sahavaara. Avfallsdammarna vid gruvan i Tapuli klarar inte stora regnmängder; vid högvatten och kraftigt regnfall släpps avloppsvatten med skadligt innehåll ut i Muonioälven. Sedan starten har gruvan i Kaunisvaara drivits utan bindande villkor för utsläpp av metaller, arsenik, sulfat, ammoniak och xantat till vatten. På grund av att den renaste malmen tagit slut har bolaget nu installerat en flotationsanläggning som inte finns vid någon annan järnmalmsgruva i länet. I flotationsprocessen används bland annat xantater som har en väldigt negativ miljöpåverkan, och stora mängder giftigt vatten riskerar att komma ut i Torneälven om inte klarningsdammarna blir större och ett reningsverk byggs. Utsläppen i älven påverkar i förlängningen även vattenkvalitén i Bottenviken. Torneälven är dessutom en skyddad nationalälv och viktig för fisket och turismnäringen. 

Naturskyddsföreningen kan acceptera fortsatt drift i den nuvarande Tapuligruvan om det sker under skärpta miljökrav när det gäller utsläpp till vatten. Om nya gruvor ska tillåtas i området kräver vi att det görs en helt ny ansökan med en större och säkrare avfallsdamm och ett reningsverk. Naturskyddsföreningen vill även se malmtransport med tåg från Kolari, för att minska de miljöskadliga och trafikfarliga tunga lastbilstransporterna. Flera dödsolyckor har redan skett.

Vi har också uppmärksammat problemen med damning från malmtransporterna. Gruvan i Kaunisvaara fick tillstånd för transport med täckta bilar, men malmen lastas sedan över till öppna tågvagnar med dammspridning som följd. Vid en mätning i Bergfors längs Malmbanan har hälsofarliga nivåer av giftiga ämnen uppmätts. Naturskyddsföreningen kräver att malmvagnarna ska vara täckta i väntan på en oberoende prövning av dessa utsläpp. 

Kaunis Irons gruvplaner måste också ses i sitt sammanhang. Torneälven påverkas redan av LKAB i Kiruna och Svappavaara, Viscaria och vid drift även gruvan i Mertainen. Nyligen gavs godkännande till Talgas grafitgruva i Nunasvaara, och det pågår en förhandling om en järngruva i Hannukainen på finska sidan. Miljöbelastningen från varje enskild gruva kan vara acceptabel, men den samlade påverkan är alarmerande. Vi hoppas att Mark- och miljööverdomstolen och även våra politiker förmår att se helheten. 

Det är dags att tänka om och tänka långsiktigt! Att förstöra mer natur för kortsiktig exploatering är varken en smart eller hållbar lösning för Norrbotten.