Även gallring innebär avverkning av träd

Debatt2022-12-24 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Sveaskogs debattsvar i NSD den 15 december. 
Sveaskog hävdar att Naturskyddsföreningen och Amnesty Sápmi har framfört felaktigheter om avverkningen vid Rikti-Dokkas. Det måste vi kommentera. Vi har INTE hävdat att avverkningen vid Rikti-Dokkas var en kalavverkning. Även en gallring innebär en avverkning av träd. 

Sveaskog skriver att gallringar inte omfattas av samrådsplikten enligt FSC. Det är korrekt. Däremot finns det i FSC:s stadgar tydligt angett att både urfolkskonventionen (UNDRIP) och ILO169 ska gälla för certifierade bolag. Det innebär att företag ändå bör tillfråga urfolket, enligt principen om fritt och informerat förhandssamtycke, FPIC, innan företaget gör en åtgärd som påverkar den samiska kulturens hävdvunna markanvändning, i det här fallet hänglavsbetet. 

Sveaskog skriver, som svar på vårt påpekande att gallringen skett trots samebyns uttryckliga besked om att hänglaven är livsviktig för renarna: “Vi vet det och vi är väl medvetna om vilka åtgärder som påverkar hänglaven negativt. Gallring är en normal skogsbruksåtgärd som samebyarna ofta efterfrågar.” Här har de facto Gällivare skogssameby efterfrågat motsatsen, nämligen att skogen ska lämnas orörd, vilket Sveaskog inte har respekterat. 

Vi har INTE heller påstått att det skulle vara en gammal skog. Vi har skrivit att Sveaskog har avverkat granar med hänglav. Naturskyddsföreningens företrädare har på plats räknat årsringarna på de äldsta granarna i virkeshögarna till 80 år. Tallen som växer i området är 45-50 år gammal i enlighet med det Sveaskog anger, men på tall växer inte hänglav. 

Företrädare för Gällivare skogssameby bekräftar bristerna i de samråd som sker med Sveaskog och anser att den här typen av gallringar utförs för att komma runt samrådsplikten. Syftet kan vara att Sveaskog senare ska kunna begära slutavverkning eftersom området, som har varit viktigt för samebyn inte är lika betydelsefullt längre. Då mycket av hänglaven redan är borta. 

Sveaskogs strävan att renskötsel och skogsbruk ska kunna samexistera och vara hållbara och bärkraftiga på kort och lång sikt är tyvärr något som enbart Sveaskog kan skriva under på i nuläget.