Replik på landsbygdsminister Peter Kullgren.
Vi har en allvarlig situation när det gäller strömmingen. Bara i Bottniska viken så har totala biomassan av strömming minskat med ca 50% fram till 2021. Därefter har ännu större andel av fisket bedrivits i Bottniska viken för att bestånden i Östersjön i princip är utfiskade, så vi kan anta att dagens nivåer av lekmogen strömming är ännu lägre. Konsekvensen blir då att trots minskade kvoter så fiskas det ännu hårdare på den lilla skärva av fisk som finns kvar.
Det vi ser som bekymmersamt är Peter Kullgrens förslag på åtgärder när det gäller skarv och säl, som har liten eller ingen effekt på totala mängden strömming i havet. Det är den stora biomassan av strömming ute till havs som är en viktig del av motorn i det ekologiska systemet som tidigare bidrog till att Östersjön var ett så rikt hav. Forskningen är tämligen överens om att skarven och sälen har marginal betydelse för fiskbestånden.
Däremot kan sälen påverka vad jag får i sköten när jag fiskar löja hemma i Kalix och kastar sköten där det finns säl, då både äter den från sköten och skrämmer bort fisken. Men det är något man får acceptera i ett levande hav och skapar möjligheter för bland annat besöksnäring. IPCC har konstaterat att ”naturen kan rädda oss om vi räddar den”. Det är en föråldrad och ensidig syn på naturen att inte inse att allt hör ihop och att liv skapas av mångfald. Det är dags att vi inser att en rik natur med stor mångfald skapar större möjligheter för fler människor längs våra kuster där till och med sälen kan bidra till lokala inkomster med en utvecklad besöksnäring. Att en ökande biomassa i havet dessutom bidrar till minskad klimatpåverkan är ytterligare en positiv effekt.
Den absolut viktigaste åtgärden för ett levande hav är att stoppa, eller drastiskt minska möjligheten för dom stora industritrålare som idag fiskar upp den helt övervägande delen av kvoterna. Där är det som Peter Kullgren säger viktigt att vi alla hjälps åt att påverka andra länder. Vad vi i Sverige kan göra är att stötta det småskaliga och dra in stöden för våra största industritrålare. För en levande landsbygd så behövs en biologisk mångfald, där besöksnäring, småskaligt fiske och fritidsfiske kan bedrivas. För det så krävs den mångfald som tidigare gjorde att vi hade mindre fiskebåtar i varje hamn längs våran kust och inte som nu bara några stora industritrålare som effektivt dammsuger våra hav.
Artrikedom och småskalighet ger en levande kust
Den absolut viktigaste åtgärden för ett levande hav är att stoppa, eller drastiskt minska möjligheten för dom stora industritrålare som idag fiskar upp den helt övervägande delen av kvoterna. Sverige kan stötta det småskaliga och dra in stöden för våra största industritrålare, skriver företrädare för Miljöpartiet i Norrbotten.
Forskningen är tämligen överens om att skarven och sälen har marginal betydelse för fiskbestånden.
Foto: Niklas Holm
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.