Tonläget var uppskruvat när kommunalrådet och turistföretagaren Gunnar Selberg för ett tag sedan uttalade sig i NSD om det som kallas heliskiing. När blev lyxskidåkning efter helikoptertransport utför fjällsidorna, som bara är en liten del av turismen, en basnäring? Det framställs närmast som en allemansrätt och en förutsättning för att turismen i fjällen inte ska utplånas.
Vad det gäller är att Transportstyrelsen har infört tillfälliga flygförbud under hela 12 dagar i en begränsad del av vår norrbottniska fjällvärld. Gunnar Selberg tycks inte ha fört något närmare samtal med de som verkligen berörs, nämligen de renskötande samerna. Eller så har han kanske inte accepterat ett svar om hur viktigt det är med lugn och ro för renvajorna innan de ska föda sina kalvar i början av maj månad.
En ny lag om konsultation i frågor rörande det samiska folket har antagits av vår riksdag: ”Regeringen, statliga förvaltnings-myndigheter, regioner och kommuner ska konsultera samiska företrädare innan beslut fattas i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.” Lagen har trätt i kraft men behöver inte tillämpas av kommuner och regioner förrän den 1 mars 2024. Det hade varit lite klädsamt om Kiruna kommun och Region Norrbotten kunde varit mer framsynta och redan nu beaktat vad riksdagen vill.
De, även nu Region Norrbotten, som kräver att beslutet ska upphävas tycks förutom en grundläggande okunskap om rennäringens villkor också ha glömt allt vad som gäller klimatmål, koldioxidutsläpp och hållbarhet. Klimatmålet ”Storslagen fjällmiljö” är inte betjänt av heliskiing med mera utsläpp och buller. Om detta överhuvudtaget ska förekomma bör det endast få ske enligt principen om ett fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) med berörda samebyar.
En klimatsmart toppturskidåkning karaktäriseras, till skillnad från heliskiing, av principen att ”Förtjäna dina svängar – värna om miljön”, då slipper du både avgaser och buller och kan få njuta av en alldeles rofylld och underskön miljö.