Ansvarslös affär

Fastighetsaffären i Boden är omfattande och kommer att få stora konsekvenser, skriver Anders Pettersson.

Fastighetsaffären i Boden är omfattande och kommer att få stora konsekvenser, skriver Anders Pettersson.

Foto: Lena Leffler

Debatt2020-05-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska majoriteten i Boden har drivit igenom en omfattande fastighetsaffär som kommer att få stora konsekvenser för kommunen och kommunens medborgare under lång tid. Affären i sig innehåller många frågetecken och osäkra faktorer och genomförs dessutom under en tid av oro och osäkerhet som vi aldrig tidigare varit med om. De flesta frågorna handlar om hur de ekonomiska effekterna av affären kommer att påverka kommunen men detta måste även kopplas till det läge vi just nu befinner oss i där det är omöjligt för staten, kommuner och enskilda personer att överblicka vilka konsekvenser coronaspridningen kommer att få.

Att i detta läge låsa upp sig i hyresavtal på 35 år kan inte annat än betraktas som ansvarslöst.

Ett huvudmotiv för att genomföra denna omfattande affär har varit att komma igång med byggnation av trygghetsboenden på kvarteret Enen vid stadshuset i Bodens centrala delar. Detta hade man utan konstiga och komplicerade avtal och långa hyreskontrakt i andra fastigheter kunnat åstadkomma genom en konkurrensutsatt upphandling med grundförutsättningen att kommunen skulle blockförhyra byggnaden. Under sådana förutsättningar är jag övertygad om att även andra byggherrar och fastighetsförvaltare varit beredda att delta i en formell upphandling och byggande av bostäder till ett trygghetsboende.

En annan mycket märklig iakttagelse är den fullständiga vändning som det socialdemokratiska partiet gjort beträffande de långa hyresavtal som tecknades för drygt tio år sedan. Vid tecknandet av avtalen för ett stort antal äldreboenden och vid upprepade tillfällen under årens lopp har företrädare för socialdemokraterna öppet kritiserat avtalens längd och innehåll. Nu är samma politiska parti beredda att förlänga dessa avtal med ytterligare tolv år. På en direkt fråga vid debatten i fullmäktige, till de politiska företrädarna som varit med ända sedan avtalen tecknades 2008 uteblev svaren i sin helhet.

Ambitionen från de politiska partierna i majoriteten har säkert varit goda men uppenbarligen har man inte fullt ut kunnat se de risker affären kan föra med sig. Kommunens handlingsfrihet har i och med affären kringskurits rejält vilket förmodligen kommer att få allvarliga konsekvenser i den kommunala ekonomin lång tid framöver. De flesta av fullmäktige-ledamöterna kommer kanske inte själva att behöva ta konsekvenserna av beslutet, däremot kan det bli mycket kännbart för kommande generationer av Bodensare.