De äldre känner trygghet i att hemtjänstens personal kommer oavsett vilka utmaningar de möter på vägen. Hemtjänsten, vad vi vet, har aldrig ställts in på grund av väder eller av andra orsaker. Förseningar kan förekomma men att lämna våra äldre utan hjälp finns inte på kartan.
Det är helt underbart att det finns hemtjänst som man kan lita på. Det är bra för de äldre men lika viktigt för de anhöriga till våra äldre ha vetskap om att hjälpen kommer.
Under året har Coronaviruset ställt till det riktigt rejält för omsorgen och samhället övrigt. Viruset har blottat de brister som funnits länge i omsorgen. Brister som anhöriga, Socialstyrelsen och våra äldre har lyft, är kontinuiteten, kompetensen och kvalitén.
Samtidigt får facket, arbetsmiljöverket och företagshälsovården till sig om den haltande arbetsmiljön. Många sjukskrivningar på grund av stress, fysiska påfrestningar och de psykiska prövningarna med att se hur personalen inte räcker till kompetensmässigt, tidsmässigt och fysiskt.
Det händer för lite förbättringar eller för långsamt. Många lämnar jobben och byter till annat. De brister i arbetsvillkoren som finns anges som orsak. På Malmfälten ser vi att undersköterskor jobbar inom industrin. De saknar sina jobb men när alternativet är bättre lön och mindre stress, blir valet enkelt.
Det är en utmaning för arbetsgivare inom omsorgen att erbjuda attraktiva arbetsplatser. Det försvaras från arbetsgivarehållet ideligen att lönen inte är avgörande. Samtidigt saknar de sina omsorgsarbeten men väljer att jobba någon annanstans. Vad är det som skulle få undersköterskorna att komma tillbaka?
Hemtjänstens dag 27 januari var också en påminnelse för arbetsgivare att lyssna på vad personalen har att säga om arbetet? Det är inte våra äldre som är problemet fast utmaningarna i arbetet har blivit kompetensmässigt krävande. Våra äldre är det som våra omsorgsarbetare uppskattar och saknar.
En hälsning till arbetsgivare inför hemtjänstens dag;
Om Coronaviruset, som vi inte ens ser, kan förändra hela världsordningen över en natt, borde arbetsgivarna kunna ändra villkoren för våra hemtjänsts undersköterskor och vårdbiträden. Det kräver vilja att göra det. Överraska personalen med en extra Corona-lönepott eller någonting annat som skulle bidra till att fler stannar kvar eller många kommer tillbaka. Varför inte börja göra skillnad redan från Hemtjänstens dag den 27 januari.
"Ändra villkoren för anställda i hemtjänsten"
Det är en utmaning för arbetsgivare inom omsorgen att erbjuda attraktiva arbetsplatser. Överraska personalen med en extra corona-lönepott för att få fler att stanna, skriver företrädare för Liberalerna.
Det är en utmaning för arbetsgivare inom omsorgen att erbjuda attraktiva arbetsplatser, och de behöver ställa sig frågan hur de ska få undersköterskor att vilja stanna kvar, menar företrädare för Liberalerna.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.