ABF-chefen: "Vi gör vårt yttersta"

Debatt2020-09-08 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ledare i NSD (5/9) (ABF-ledningen måste agera) uttrycker Olov Abrahamsson en oro för den senaste tidens medierapporteringen om interna bråk och bekymmer på vår avdelning. ”Det är allvarligt och sorgligt för ABF”, skriver Abrahamsson och konstaterar att den nuvarande situationen varken gagnar ABF eller arbetarrörelsen.

Låt mig börja med att skriva att jag är den första att hålla med honom om det.

Jag skulle mycket hellre se att medierapporteringen speglade den fantastiska verksamhet som bedrivs i ABFs och våra medlems- och samarbetsorganisationers regi. Om personalens enträgna och engagerade arbete för att ställa om i tider när andra ställer in, om vår strävan att göra tillvaron lite bättre i de kommuner där vi är verksamma – cirkel för cirkel, dag för dag.

Nu har emellertid medierapporteringen de senaste dagarna handlat om en konflikt och meningsskiljaktigheter mellan arbetsgivaren och Handels. Det är beklagligt och olyckligt, alldeles särskilt i en tid då så väl arbetsgivare som personal sliter hårt och jobbar målmedveten och självkritisk för att rätta till det som tidigare fungerat dåligt och göra det goda ännu bättre.

Abrahamsson menar att situationen kräver att ABFs centralorganisation går in och hanterar personalproblemet i vår avdelning. Men det är inte så vår organisation fungerar. Det är jag, i egenskap av chef i avdelningen, som är ansvarig för vår personal och för arbetsmiljön och det ansvaret tänker jag ta. 
Jag lovar NSDs läsare och fram för allt vår medlemsorganisation och deltagare att jag och vår ledning gör vårt yttersta för att lösa detta på bästa sätt för alla berörda, så att vi så snart som möjligt kan lägga all vår energi på att fortsätta utveckla vår verksamhet och fortsätta arbetet som inletts med att skapa en ännu bättre arbetsmiljö. I den processen hoppas jag att Abrahamsson litar på att jag kommer be om det stöd och den hjälp jag behöver.

Några ytterligare kommentarer eller detaljer kring pågående personalärende kommer jag dock inte ge, varken denna gång eller någon annan. Det är inte så jag anser att dessa frågor ska hanteras inom arbetarrörelsen.