Framtid med utveckling och möjligheter för Norrbotten

Det stundar fullmäktige för Region Norrbotten. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har lagt fram ett gemensamt förslag till strategisk plan som de redogör för i detta debattinlägg.

Tre av författarna till debattinlägget inför fullmäktige, Region Norrbotten. Camilla Friberg (S), Anders Öberg (S) och Glenn Berggård (V). Arkivbild.

Tre av författarna till debattinlägget inför fullmäktige, Region Norrbotten. Camilla Friberg (S), Anders Öberg (S) och Glenn Berggård (V). Arkivbild.

Foto: Lars-Göran Norlin

Debatt2023-06-17 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt förslag till strategisk plan bygger på fokusområden som är grundade i Agenda 2030. Syftet är att främja god hälsa och välbefinnande, anständiga arbetsvillkor och en balanserad ekonomi. 

Det är viktigt att förstå att politikens prioritering är att sträva efter en hållbar utveckling i alla tre dimensioner: miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

En av de centrala prioriteringarna är att säkerställa god folkhälsa, sjukvård och tandvård för norrbottningarna. Detta kan uppnås genom en hållbar organisering och samverkan mellan primärvård och specialistsjukvård samt genom att stärka samarbetet med kommunal hälso- och sjukvård. Det är också av stor vikt att prioritera främjande och förebyggande folkhälsoarbete samt att förbättra tillgängligheten till vård, särskilt för dem som lider av psykisk ohälsa. Genom att satsa på innovation, digitalisering och regionens nya sjukhus i Kiruna kan vi möta de ökande vårdbehoven i samhället.

Kompetensförsörjning är en annan viktig del av politikens prioriteringsområden. Med en växande efterfrågan på arbetskraft behöver regionen arbeta strategiskt för att öka jämlikhet, jämställdhet och tillgänglighet. Samarbetet mellan kommuner, näringsliv och utbildningssektorn är avgörande för att locka fler att arbeta och bosätta sig i hela länet. En del av detta arbete är att förbättra arbetsvillkoren och kompetensutvecklingen samt att minska beroendet av inhyrd personal. Lönebildningen bör utgå från kompetensbehovet och ha ett jämställdhetsperspektiv med hänsyn till regionens ekonomiska förutsättningar.

För att främja en hållbar utveckling är det viktigt att utveckla och stödja tillitsbaserat ledarskap. Genom att ge medarbetare och chefer ökat ansvar kan vi främja engagemang, förnyelse och förbättring av verksamheten. Beslut och uppföljning sker nära den berörda verksamheten, vilket leder till effektivitet och ökad delaktighet.

Regional utveckling och kultur är också en central del och Norrbotten bör vara en föregångare inom hållbar och smart innovation, klimat och energi. För att uppnå detta behövs statens medverkan och investeringar i hållbar infrastruktur. En viktig faktor för att skapa dynamiska samhällen är att främja konst, kultur och utbildning. Vi ser dessa områden som katalysatorer för kreativitet och personlig utveckling, samtidigt som de bidrar till att forma en identitet och stolthet för Norrbotten.

Vi har sedan början av mandatperioden sett konsekvenserna av oppositionens agerande under förgående mandatperiod och kan konstatera att det är lätt att riva och kräver betydligt mer att bygga upp på nytt. Vi axlar dessa prioriteringar för att skapa en framtid där Norrbotten är en förebild för hållbar utveckling och en plats där människor trivs och växer. 

Tillsammans med andra aktörer kan vi bygga en region för framtiden, där god och nära vård, tillitsbaserat ledarskap och kompetensförsörjning står i centrum. Vi vill att Norrbotten ska vara en plats där människor trivs och känner sig delaktiga, samtidigt som vi tar ansvar för vår omgivning och skapar en hållbar framtid för kommande generationer.