Norrsken visar vägen

Seminarieserien rymmer ett antal namnkunniga medverkande.

Tankesmedjan Norrsken arrangerar fyra digitala seminarier under våren.

Tankesmedjan Norrsken arrangerar fyra digitala seminarier under våren.

Foto: Socialdemokraterna

Blogg2020-05-04 06:13

2017 firade Socialdemokraterna i Norrbotten sitt 100-årsjubileum. Då passade även partidistriktet på att ge en tankesmedja i present till sig själv.

Undertecknad såg framför sig hur det skulle arrangeras seminarier, skrivas rapporter och bedrivas politikutveckling i stor skala. Men det har varit en verksamhet som varit trögstartad.

Nu, tre år senare, har emellertid S-distriktet fått fart på tankesmedjan. Den har fått namnet Tankesmedjan Norrsken och kommer att arrangera fyra digitala seminarier under våren.

Det första seminariet är redan avklarat. 29 april medverkade utbildningsminister Anna Ekström vid ett kvällsseminarium. Även vid vårens övriga seminarier finns ett antal namnkunniga föredragshållare.

Onsdag 13 maj deltar riksdagsledamoten Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Onsdag 27 maj inleder tidigare utrikesministern Margot Wallström diskussionen.

Onsdag 10 juni gästas seminarieserien av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark samt Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund samt kandidat till posten som LO:s ordförande.

Det är ett program som bådar gott och rimligen borde kunna medverka till att stimulera den interna partidebatten och samhällsdebatten i stort.

Alla partimedlemmar har fått erbjudande att vara med via det digitala verktyget Zoom, vilket ger möjlighet att delta i samtalen med Wallström och övriga föredragshållare. För övriga intresserade kommer seminarierna att livesändas via de norrbottniska Socialdemokraternas Facebook-sida.

Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten, är glad för att tankesmedjan nu är sjösatt.

"Som partidistriktsordförande är det så klart roligt att vi kan presentera ett så högkvalitativt seminarieprogram för våra medlemmar där de på ett enkelt sätt kan delta i spännande samtal trots social distansering", säger han.

Kanske den här typen av digitala möten även kan locka fler att delta i och följa partiverksamheten.  För många kan det ju vara svårt att ta sig till partilokalen för ett kvällsmöte och då underlättar det ju om det finns alternativ i form av sändningar på Facebook eller via Zoom.