Mer pengar till Norrbotten

Det handlar om stora summor för vård, skolor och omsorg.

Norrbotten 29 maj 2020 06:03

Under våren har den S-ledda regeringen, tillsammans med samarbetspartierna C och L, presenterat en lång rad insatser för att hantera coronakrisen. 20 maj presenterades den sjunde ändringsbudgeten med olika former av insatser. 

Bland annat tillförs nästan 30 miljarder kr under 2020 för att trygga vård, skolor och omsorg runtom i landet. Det är pengar som kommer att göra skillnad i Norrbotten.

För Region Norrbotten handlar det om cirka 285 miljoner kr, för Luleå nästan 142 miljoner kr och för Boden 51 miljoner kr. Hela sammanställningen finns att läsa här.

Till detta ska läggas riksdagsbeslutet om den kommunala kostnadsutjämningen, som togs långt före coronakrisen, noga bestämt 20 november 2019. Det innebar en rejäl förstärkning i kassakistorna för många små lands- och glesbygdskommuner redan 1 januari 2020. 

För lilla Överkalix handlade det om 6,2 miljoner kr och för Pajala 13,8 miljoner kr. Störst blev tillskottet i Norrbotten för Haparanda (21,6 miljoner kr), Övertorneå (16,5 miljoner kr), Jokkmokk (15,7 miljoner kr) och Kalix (15,7 miljoner kr).  

Beslutet om det nya utjämningssystemet är och förblir dessutom en påminnelse om att det spelar roll vem som styr. Glöm aldrig att Moderaterna, Kristdemokraterna och faktiskt även Liberalerna ville skjuta upp beslutet om kostnadsutjämningen. Med Ulf Kristersson och Ebba Busch vid rodret hade således ett stort antal gles- och landsbygdskommuner befunnit sig i ett betydligt sämre läge under 2020.

Om detta finns också skäl att påminna när nästa valrörelse börjar närma sig. En M- och KD-regering är ett hot mot den nuvarande utjämningspolitiken.

Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Intensiv höst väntar

Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

LHF stärkte den regionala självkänslan

Blogg

Semestertips

Blogg

ARAB har fått ny chef

Visa fler
Läs mer!
Norrbotten

Teknikstrulet över – går att se provsvar igen

Norrbotten

Polisnatten: Fjällräddning och flera rattfyllerier

Norrbotten

Väderprognos: Soligt och molnigt – 25 grader lokalt

Ishockey

Luleåspelarna uttagna i landslagstruppen

Norrbotten

Coronarapport: Fyra nya fall av covid-19

Visa fler