Facklig hjälte uppmärksammas

Emil Thyr prisas för sina fackliga hjältedåd.

Sverige 15 juni 2020 15:25

I måndagens ledare skriver jag om vår största folkrörelse – facket. Tillsammans har de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco 3,5 miljoner medlemmar.

Denna folkrörelse gör en massa nytta för sina medlemmar. Ett exempel är det viktiga arbete som görs inom ramen för LO-TCO Rättskydd AB, som jag uppmärksammade i en ledare 15 april.  

Arbetare och tjänstemän kan få hjälp med ersättning för arbetsskador, sänkt sjukpenning, indragna socialförsäkringsförmåner, felaktiga uppsägningar eller löner som inte betalats ut.

På arbetsplatserna runtom i hela landet gör dessutom lokalt förtroendevalda stora insatser när det ska förhandlas om löner, arbetsscheman, arbetsmiljöförbättringar och annat.  Enbart inom LO:s medlemsförbund finns ungefär 325 000 förtroendevalda. Inom TCO- och Saco-förbunden finns omkring 119 000 respektive 42 000 förtroendevalda.

Varje år delar LO Ung ut ett pris till en person eller en grupp av alla dessa förtroendevalda som gjort en betydande insats, ett fackligt hjältedåd. I år gick utmärkelsen till Emil Thyr i Nordanstig, som bland annat engagerat sig mot privatiseringen av hemtjänsten i hemkommunen Nordanstig.

I en kort intervju på LO:s Facebook-sida beskriver Thyr betydelsen av organisering.

"Om vi inte är många, och är en stark part gentemot arbetsgivarna, så kommer vi aldrig att bli av med visstidsanställningar eller låg bemanning. Det är bara tillsammans som vi kan påverka våra arbetsplatser", säger han bland annat.

Annorlunda uttryckt: Den gamla fackliga sanningen gäller än. Organisering tillsammans med andra stärker löntagarnas ställning.

Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Intensiv höst väntar

Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

LHF stärkte den regionala självkänslan

Blogg

Semestertips

Blogg

ARAB har fått ny chef

Visa fler
Läs mer!
Fotboll

Vill ersätta skadad målvakt med IFK-lån

Trav

Makethemark tvåa ifjol – bottentippad nu

Boden

Larm: Bilbrand på väg 383 i Boden

Piteå

Nytt larm om brand på Smurfit Kappa

Luleå

Man får böter efter att ha kört bil påverkad

Visa fler