ARAB har fått ny chef

ARAB (Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek) har fått ny chef – och det bådar gott.

Sverige 28 juni 2020 07:54

Den nye chefen Håkan Nilsson har sina rötter i Norrbotten. 

"Jag har i grunden en positiv hållning och det genomsyrar nog mitt ledarskap. På norrbottniskt vis kan jag vara en ´envis typ´ men jag är samtidigt en god lyssnare som gärna för samtal och är beredd att lyssna på andra", deklarerar han i en intervju på ARAB:s hemsida.

Närmast kommer Nilsson från ABF Södermanland där han varit verksamhetschef i fem år.

Jag hoppas Håkan Nilsson kan bidra till att göra ARAB:s viktiga verksamhet mer känd för en större allmänhet. ARAB är en guldgruva för alla historiskt och politiskt intresserade.

I arkivlådorna och bokhyllorna finns unika samlingar av böcker, protokoll, tidningar, fanor, affischer och annat material från alla delar av den breda arbetarrörelsen (LO, SSU, Socialdemokraterna, Folkets Hus, Syndikalisterna, Vänsterpartiet, Unga Örnar m m).

Arkivet rymmer även personliga brev och anteckningar från mängder av arbetarrörelsens förgrundsgestalter – Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Anna Lindh m fl.

Det är historiska värden som arbetarrörelsen inte heller ska vara rädd för att använda i den dagsaktuella debatten.

I näringslivet talas ofta om ”history marketing”. Företag lär sig att bevara sin historia och använda den i marknadsföring och varumärkesbyggnad. Titta bara på läsken från Coca Cola eller jeansen från Levi´s! En lång och anrik historia medverkar till att stärka bolagens trovärdighet och identitet.

På samma sätt kan det fungera även i politiken. Det socialdemokratiska partiet har en historia att vara stolt över. Den förtjänar att plockas fram ur arkivlådorna på ARAB och visas upp för den breda allmänheten. 

Det tål att påminnas om socialdemokratins betydelse för rösträtten, välfärdsbygget och utvecklingen i vårt land. Utan en stark arbetarrörelse hade Sverige varit ett annat land. 

Möjligheterna att besöka ARAB, som har sina lokaler i Flemingsberg utanför Stockholm, har så klart påverkats av pandemin. 18 augusti öppnar emellertid ARAB för besökare igen. Det kommer dock att finnas begränsningar för hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. 

Profilbild Olov Abrahamsson
Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Norrbotten är toppen

Blogg

Intensiv höst väntar

Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

LHF stärkte den regionala självkänslan

Blogg

Semestertips

Visa fler
Läs mer!
Fotboll

Kom i måndags – inhopparen håller kvar Baik i topp

Haparanda

Anhållen för olaga hot i centrala Haparanda

Fotboll

Madelen Janogy tillgänglig för spel

Sport

Höjdpunkter: IFK Kalix - Bergnäsets AIK

Fotboll

Fyra raka segrar för Bergnäset

Visa fler